Predaj Slovenských elektrární zastavili

Rokovania o predaji 66 % akcií Slovenských elektrární, a.s. s talianskou spoločnosťou Enel sa zastavili. Minister hospodárstva Pavol Rusko oznámi v najbližšom čase talianskej spoločnosti podmienky, za akých je slovenská strana ochotná predĺžiť negociácie o predaji 66 % akcií elektrární.

03.11.2004 16:02
debata

„Pokiaľ nebudeme mať vyjadrenie talianskej spoločnosti k týmto podmienkam, dovtedy rokovania nebudú pokračovať,“ povedal po rokovaní vlády hovorca Ministerstva hospodárstva SR Maroš Havran.

 Ako ďalej uviedol Havran, slovenská strana si stanovila tri podmienky, bližšie ich však nekonkretizoval. „Ak Enel na podmienky pristúpi, Slovensko je ochotné predĺžiť rokovania o predaji SE do 11. novembra,“ uviedol Havran. Tento postup zároveň vzala vláda v stredu jednohlasne na vedomie. Enel pritom podľa Havrana nemá stanovený žiadny termín, dokedy by mal zareagovať na podmienky slovenskej strany. „Ak má talianska spoločnosť záujem, aby sa pokračovalo v negociáciách, odpovedia čo najrýchlejšie. Stále veríme, že sa s Enelom dohodneme,“ dodal Havran.

Vláda SR schválila taliansku spoločnosť Enel ako najvhodnejšieho kupca 66-percentného podielu v SE 6. októbra. Na začiatku rokovaní o predaji SE bolo podľa Havrana potrebné vyriešiť 50 až 60 bodov, pričom za dva týždne sa vyriešilo iba šesť bodov. Minulý týždeň minister Rusko informoval, že nie je s priebehom rokovaní s Enelom spokojný, pretože Taliani nie sú ochotní pristúpiť na žiadne požiadavky slovenskej strany ani na žiadne kompromisy. Podľa utorňajších vyjadrení MH slovenská strana zaznamenala od minulého týždňa zlepšenie prístupu Enelu pri rokovaniach, zatiaľ sa však nedohodli na zásadných veciach.

Enel ponúkol za akcie SE 840 mil. eur, čo je v prepočte asi 33,6 mld. Sk. Druhú najlepšiu ponuku podal český ČEZ, ako tretiu v poradí určila privatizačná komisia ponuku konzorcia InterRAO. ČEZ ponúkol 690 mil. eur, teda asi 27,7 mld. Sk, InterRAO 547 mil. eur, teda necelých 22 mld. Sk. Ponuky investorov sú platné do 21. novembra.

debata chyba