Pre roľníkov je lacnejšie úrodu zaorať

Situácia na trhu so zeleninou je vážna a ďalšie znižovanie cien nie je možné. Viacerí pestovatelia zeleniny sa rozhodli pre krajné riešenie a nepredajnú produkciu zaorávajú. Vyplýva to z údajov zverejnených Agrárnymi trhovými informáciami Slovenska. Napríklad priemerné ceny konzumných zemiakov od pestovateľov klesli v novembri v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o takmer 57 % na 3,53 Sk za kilogram (Sk/kg).

03.12.2004 11:44
debata

Ceny zemiakov domácej produkcie z veľkoobchodu dosahujú priemernú hodnotu 5,03 Sk/kg.

Nákupná cena bielej hlávkovej kapusty klesla v dvojtýždňovom porovnaní o 2 % na 2 Sk/kg, pričom ešte koncom minulého roka bola jej priemerná nákupná cena 3,04 Sk/kg, teda o 52 % vyššia. Cena kapusty z veľkoobchodu dosiahla priemernú hodnotu 4,30 Sk/kg, čo je v porovnaní s koncom roku 2003 pokles o takmer 36 %. Výrazné zníženie cien zaznamenal ATIS aj pri cenách cibule, keď jej priemerná cena z veľkoobchodu klesla v porovnaní koncom minulého roka o 223 % na 5,40 Sk/kg. Cena cibule od pestovateľov klesla v dvojtýždňovom porovnaní o 13,3 % na 2,60 Sk/kg.

Situáciu pestovateľov zeleniny označil za katastrofálnu a likvidačnú výkonný riaditeľ Slovenskej zeleninárskej únie Ján Kóna. Skonštatoval, že veľká časť slovenských pestovateľov zeleninu radšej zaoráva, pretože tak sú ich straty menšie ako keby zeleninu zbierali. Ceny na trhu ovplyvnil podľa jeho slov hlavne lacný dovoz z Poľska so skrytými dotáciami. Napríklad bielu kapustu ponúkajú poľskí pestovatelia na slovenskom trhu po započítaní dopravy za 1,50 Sk/kg. Rovnako však poľskí pestovatelia ovplyvňujú aj trhy okolitých krajín, napríklad ČR. Podľa J. Kónu až 50 % súčasných pestovateľov už v budúcom roku pestovať zeleninu nebude.

debata chyba