Slovnaft zvýšil zisk o 325 percent

Ropná rafinéria Slovnaft v roku 2004 výrazne zvýšila svoj zisk. Čistý zisk spoločnosti sa v minulom roku vyšplhal na 10,2 miliardy Sk, čo je o 325 percent viac ako pred rokom. Slovnaft to pripisuje minulým i súčasným investíciám. Ministerstvo financií však tvrdí, že rafinéria dosahuje neoprávnené zisky a účtuje neprimerané ceny.

11.02.2005 10:38
debata

Skupina Slovnaft uzatvorila rok 2004 s prevádzkovým ziskom 12,5 miliardy Sk. Zisk pred zdanením a odvodmi sa zvýšil takmer trojnásobne na 16,4 miliardy Sk.

„Hlavným ťahúňom vynikajúcich výsledkov Slovnaftu za rok 2004 boli minulé i súčasné investície. Tie nás nielen zaradili medzi najmodernejšie rafinérie v Európe, ale zároveň nám umožňujú zužitkovať priaznivý vývoj v ropnom priemysle v globálnom meradle,“ povedal generálny riaditeľ Slovnaftu Vratko Kaššovic.

Ministerstvo financií však tvrdí, že Slovnaft dosahoval neprimerané zisky a poslal do podniku kontrolu. Za porušenie cenovej disciplíny v rokoch 2002 až 2004 hrozí rafinérii pokutou 1,353 mld. Sk. Minister financií Ivan Mikloš nedávno skonštatoval, že Slovnaft si naďalej účtuje neprimerané ceny. Slovnaft sa bráni, že najväčší podiel na vysokých cenách benzínu má daň, ktorú si berie štát (viac v článku Mikloš: Slovnaft stále zneužíva postavenie****).

Slovnaft viac predával najmä v zahraničí

Celkové tržby z predaja produktov vlani stúpli o takmer 29 %, a to vďaka nárastu predaja motorových palív i petrochemických výrobkov na zahraničných trhoch o 35 % vo finančnom a o 10 % v objemovom vyjadrení. Motorom rastu predaja palív bol predovšetkým vysoký dopyt po motorovej nafte s ultranízkym obsahom síry na rakúskom a nemeckom trhu. Na rozdiel od exportu objem predaja na domácom trhu poklesol v minulom roku celkovo o 3,5 %.

Maloobchodný predaj benzínu vlani poklesol v objemovom vyjadrení medziročne o 6 %. Podľa rafinérie za tým stojí intenzívna konkurencia a vyššie kótované ceny ropy a ropných produktov na svetových trhoch, ktoré sa premietli aj do vyšších cien motorových palív na slovenskom trhu. Predaj motorovej nafty pokračoval v raste, keď stúpol o takmer 6 %, rovnako ako aj LPG. „V dôsledku toho objem maloobchodného predaja motorových palív ostal na rovnakej úrovni ako rok predtým,“ informoval Slovnaft.

Slovnaft investoval v roku 2004 do modernizácie výroby, čerpacích staníc a ekologických projektov 6,7 miliardy Sk, čo je medziročný nárast o vyše miliardu korún. Vyšší objem investícií smeroval predovšetkým do novej jednotky na hĺbkové odsírenie motorovej nafty a novej jednotky na výrobu polypropylénu, ktorá má byť uvedená do prevádzky v tomto roku.

Ku koncu decembra Slovnaft prevádzkoval celkovo 348 čerpacích staníc, z toho na Slovensku 283.

debata chyba