Podnikatelia chcú dať miestne dane na súd

Skupina podnikateľov z Rožňavy sa chce obrátiť na Ústavný súd so žiadosťou, aby preskúmal zákon o miestnych daniach a poplatkoch, pretože podľa ich názoru diskriminuje podnikateľov v oblasti stravovacích služieb a pohostinstva.

11.03.2005 17:14
debata

Diskriminácia podľa vyjadrenia zástupcov živnostenských komôr Ervína Boháčika a Zuzany Takáčovej spočíva v tom, že v paragrafe, ktorý hovorí o ukazovateľoch produkcie odpadov pre výpočet poplatku, sa priamo uvádzajú reštauračné, kaviarenské a iné pohostinské služby.

„Na základe toho nám mesto Rožňava vyrubilo poplatok 1,5 Sk za stoličku a deň. Z toho vychádza ročný paušálny poplatok pre zariadenie do 50 miest až 27 375 Sk, za 75 miest 41 063 Sk, a za 100 miest až 54 750 Sk. Je to na Slovensku zrejme najvyšší a pre nás likvidačný poplatok. Sú v tom všetky zariadenia, hotely, reštaurácie, bary, ba dokonca aj cukrárne,“ povedala Takáčová z regionálnej živnostenskej komory v Rožňave.

Podľa jej názoru firma na likvidáciu odpadu, ktorej je mesto stopercentným vlastníkom, zneužíva dominantné postavenie. Preto sa s podnetom na prešetrenie obrátia aj na Protimonopolný úrad SR. Nie je ojedinelý prípad, keď sa samospráva snaží riešiť problémy svojho rozpočtu na úkor živnostníkov a malých i stredných podnikateľov, povedal Boháčik z košickej komory. Podľa neho sa k nim rovnako macošsky správa aj vláda.

„Najprv sme ako skupina podnikajúca v tejto branži uvažovali o tom, že od každého návštevníka budeme pýtať korunu a päťdesiat halierov za stoličku s vysvetlením, že to nariadilo mesto,“ poznamenala Takáčová. Doložila, že spísali petíciu proti takémuto všeobecne záväznému nariadeniu o poplatku za odpad, no mesto na ňu zatiaľ nereagovalo. Rožňavskí podnikatelia zároveň rokujú s inou firmou, ktorá je ochotná odvážať a likvidovať ich odpad za podstatne menej peňazí.

„Bez ohľadu na to, ako tieto rokovania skončia, napadneme zákon na ústavnom súde a rožňavskú firmu na likvidáciu komunálneho odpadu na protimonopolnom úrade,“ konštatovala Takáčová.

debata chyba