Podporu školského mlieka brzdí úradovanie

Spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na Slovensku klesla vlani na rekordne nízku úroveň. Spadla pod hranicu 152 kilogramov v prepočte na hlavu. Znamená to najnižšiu spotrebu spomedzi všetkých členských krajín Európskej únie.

18.05.2005 00:01
debata

Lekári upozorňujú, že nedostatok mlieka vo výžive detí sa môže prejaviť poruchami v ich telesnom raste.

„Dlhodobejší nedostatok mlieka a mliečnych výrobkov v strave detí sa prejavuje nedostatkom vápnika v ich kostre a zuboch,“ upozorňuje Alžbeta Béderová z Úradu verejného zdravotníctva. Z prieskumu, ktorý urobilo Béderovej pracovisko, vyplynulo, že denne pije mlieko na Slovensku len 44 percent detí.

Nedostatočné zastúpenie mlieka vo výžive však neohrozuje len deti. Prejavuje sa podľa Béderovej čoraz častejším rednutím kostí – osteoporózou, a to už v strednom, nie ako donedávna vo vyššom veku. „Ak má byť naše obyvateľstvo zdravé, mali by rodičia navykať deti na mlieko od útleho veku a neskôr v tom pokračovať škola. To je, žiaľ, u nás veľký problém,“ pripomína vedúca odboru sledovania zdravotného stavu obyvateľstva Beáta Havelková.

Zvýšenej spotrebe mlieka na školách by mal napomôcť program školské mlieko, ktorý sa desiatky rokov uskutočňuje v Európskej únii. „Tento program nie je pre Slovensko novinkou. Štát ho už financoval, ale tesne pred vstupom do únie na podporu tzv. školského mlieka neboli peniaze, a tak sa program zastavil,“ povedal riaditeľ Humenskej mliekarne Jozef Hurný. Teraz sa program rozbieha podľa Hurného pomaly, vyžaduje si neuveriteľné papierovanie, čo odrádza mliekarne aj školy.

„Únia napríklad chcela podporovať len neochutené mlieka a biele jogurty, pričom deti chcú ovocné mlieka,“ dal za pravdu Hurnému predseda Slovenského mliekarenského zväzu Ján Blcháč. Po slovenských námietkach únia pristúpila na to, že výrobky môžu byť ochutené, ale nesmú obsahovať cukor či čokoládu.

Na podporu programu školské mlieko má Pôdohospodárska platobná agentúra pripravených 20 miliónov korún. Polovicu hradí únia, polovicu Slovensko. Táto suma by mala zabezpečiť štvorkorunovú podporu štvrťlitra mlieka pre jedného školáka. Do programu sa však doteraz prihlásili len štyri mliekarne. V Česku podávajú dotované mlieko na 2 700 školách, na Slovensku v 220.

„Dotáciu môžu čerpať nielen mliekarne, ale aj školy,“ upozornil riaditeľ sekcie živočíšnych výrobkov na Pôdohospodárskej platobnej agentúre Jozef Nemšovský. Podľa Nemšovského by sa o program mali zaujímať viac aj tí, čo spravujú školy. „Keď na to nebudú dbať nadriadené orgány, bude to na dlhé lakte. Najjednoduchšie je však dotovať mlieko priamo cez mliekarne.“

„Mlieko do škôl dodávame už tretí mesiac, ale nijakú podporu sme ešte nedostali. Zúradovanie podpory trvá dlho,“ sťažoval sa šéf Humenskej mliekarne. „Na vybavenie žiadosti máme štyri mesiace. Humenská mliekareň nedodala ešte všetky podklady,“ reagoval Martin Hulec z Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

debata chyba