Minister Kaník rátal s miliónmi na hotel

Minister Ľudovít Kaník rátal s tým, že na prestavbu svojho hotela dostane 22 miliónov korún zo štátnej agentúry pre cestovný ruch, aj keď to dnes popiera.

05.10.2005 00:00
debata

Svedčí o tom verejné obstarávanie, ktoré jeho eseročka Kaník a spol. na dodávku prác a projektovej dokumentácie vypísala.

Kaník vo vypísaní verejnej súťaže uviedol, že prestavbu zaplatí peniazmi, ktoré mu z eurofondov pridelí agentúra. „Predmet obstarávania sa bude financovať z nenávratného finančného príspevku v rámci opatrenia Podpora podnikateľských aktivít cestovného ruchu,“ uvádza sa v dokumente z augusta tohto roka. Kaník tam pripustil, že časť zaplatí aj z vlastných zdrojov.

Ministrova manželka Darina, ktorá je konateľka firmy, pritom minulý týždeň tvrdila, že vôbec nepočítali s tým, že by milióny dostali. „Vedeli sme, že peniaze nevyužijeme. Len sme si chceli overiť, či náš projekt je kvalitný a či obstojí,“ vysvetľovala niekoľko dní po tom, čo firma žiadosť o príspevok stiahla, skresala projekt prestavby a zobrala si úver v banke. Kaníkova firma tak urobila, keď vyšlo najavo, že 150-miliónovú dotáciu získala aj spoločnosť, v ktorej je ministrov brat Norbert.

Kaník v utorok nechcel vysvetliť, prečo vo verejnom obstarávaní uvádzali ako zdroj financovania nenávratný príspevok. „Všetko k tejto téme povedal minulý týždeň na tlačovej konferencii,“ odkázal jeho hovorca. Vtedy Kaník vyhlásil, že verejným obstarávaním len chceli získať prehľad o najlepšej ponuke. „Keďže firma získala komerčný úver, rozhodla sa získať najlepšiu a najkvalitnejšiu ponuku a umožnila verejným spôsobom sa všetkým firmám uchádzať,“ uviedol.

Verejná súťaž, ako ju vypísala ministrova firma, je podmienka na to, aby mohla spoločnosť čerpať dotáciu. Odborník na verejné obstarávanie Jiří Vlach upozorňuje, že podnikateľ, ktorý len chce získať prehľad o najlepšej ponuke, takto postupovať nemusí. „Súkromný podnikateľ nemusí obstarávať podľa zákona o verejnom obstarávaní, ale podľa Občianskeho zákonníka môže vypísať verejnú obchodnú súťaž,“ povedal.

Kaníkovu žiadosť o milióny kritizovali aj jeho stranícki kolegovia z Demokratickej strany. „Minister, akýkoľvek, by nemal žiadať o eurofondy,“ uviedol podpredseda Jozef Mečiar. Výhrady má aj prvý podpredseda Branislav Hochel, ktorý predpokladá, že sa tým budú zaoberať aj stranícke orgány.

Vo štvrtok sa má zísť predsedníctvo, už v utorok popoludní rokovalo vedenie DS, a to na Kaníkovom ministerstve práce. Ministerstvo podľa hovorcu Martina Danka sa domnieva, že stranícke stretnutie na pôde štátnej správy je „úplne v poriadku“.

„Tak, ako tu rokujú iné organizácie, ktoré navštívia ministra, môže tu rokovať aj vedenie DS. Prispôsobujú sa ministrovmu programu. Stretávajú sa tak už niekoľko rokov, odkedy je ministrom,“ povedal Danko. Pavol Nechala z Transparency International však hovorí, že DS nemá čo hľadať v priestoroch ministerstva práce. „Je to majetok štátu a minister ho má využívať v súlade so svojím pôsobením vo vláde,“ povedal.

Hochel z DS v tejto súvislosti uviedol, že strana ministerstvu nijaké náklady neprepláca. „Tú kávu, čo zo štátnych peňazí vypijeme, nebudete hádam kritizovať,“ uviedol.

debata chyba