Za úverové podvody dostali 70 rokov

Spolu na 70,5 roka odňatia slobody nepodmienečne odsúdil v pondelok senát Krajského súdu v Nitre desať z dvadsiatich obžalovaných v kauze úverových podvodov v bývalej Investičnej a rozvojovej banke (IRB).

16.01.2006 18:15 , aktualizované: 18:17
debata

Obžalovaných bolo pôvodne 22. Jeden bol odsúdený už skôr, ďalšieho vyčlenil senát na samostatné konanie.

Najvyšší trest 11 rokov odňatia slobody dnes vymeral súd podnikateľovi Jánovi R., 9 rokov podnikateľke Daniele D. a 8,5 roka Milanovi K. Na odpykanie trestu zaradil senát odsúdených do III. nápravnovýchovnej skupiny. Ďalších sedem obvinených dostalo nepodmienečné tresty odňatia slobody od piatich do siedmich rokov so zaradením do II. nápravnovýchovnej skupiny.

Ján R. a Daniela D. súdu oznámili, že sa proti rozsudku odvolajú. Milan K. bol odsúdený v neprítomnosti. Proti rozsudku sa chcú odvolať aj ďalší obvinení, dvaja sa vyjadria až po písomnom doručení rozsudku. Skupinu odsúdených tvoria podnikatelia alebo osoby, ktoré za nich uzatvárali s bankou zmluvy o úveroch, ktoré nikdy nesplatili. Senát odsúdil obvinených najmä pre trestné činy podvodu, sprenevery, neodvádzania daní a povinných odvodov.

V kauze čelili obžalobe aj bývalý riaditeľ hlavnej pobočky IRB v Nitre Ján Machút, jeho námestník Milan Š., úverová referentka Jana B. a vedúci pobočky v Trenčíne František O. Všetkých pracovníkov banky súd spod obžaloby oslobodil. Podľa slov predsedu senátu súdne konanie nepreukázalo, že by obvinení porušili vnútrobankové predpisy o poskytovaní úverov a zákony o správe cudzieho majetku.

„Z hľadiska bankového to hodnotím, že súd kvalifikovane rozhodol. Pretože som sa zúčastnil všetkých pojednávaní a mohol som sledovať, že mali veľký záujem, aby získali prehľad o tom, čo sa vlastne v banke okolo úverov robilo. Poučenie pre banky je, aby si dali veľký pozor a skutočne s otvorenými očami a kvalifikovane pristupovali ku všetkým klientom,“ povedal bývalý riaditeľ IRB Ján Machút.

Proces, ktorý sa začal 25. novembra 2002, bol neobvyklý veľkým počtom obžalovaných i rozsahom spisu. Súdny materiál má 23 zväzkov a približne 10 500 strán. Vyšetrovatelia poslali na lavicu obžalovaných 22 osôb, väčšinou podnikateľov, ktorí získali od IRB neoprávnené úvery, ale i pracovníkov banky, ktorí ich poskytli. Suma takýchto úverov presiahla niekoľko sto miliónov Sk. Peniaze sa banke nikdy nevrátili, čo odborníci označili za jednu z príčin bankrotu tohto finančného domu.

Na odvolanie majú obžalovaní zákonom stanovených osem dní. Ak tak v predpísanej lehote urobia, bude sa kauzou zaoberať Najvyšší súd SR.

debata chyba