Česi vymysleli, ako si nechať nižšiu DPH

Česi sa rozhodli, že nebudú vetovať dohodu štátov EÚ o DPH. Nižšiu sadzbu zachovajú na sociálne bývanie, pričom do jej definície má spadať väčšina výstavby.

29.01.2006 14:36
debata

Podľa premiéra Jiřího Paroubka bude možné zachovať zníženú DPH na teplo i na výstavbu, ktorá má sociálny charakter. Uviedol to v Ćeskej televízii. Čo bude spadať do sociálnej výstavby, bude na rozhodnutí českej vlády, uviedol. Podľa jeho názoru by sa do nej mal zmestiť aj rodinný dom s plochou do 150 metrov štvorcových. Vláda bude vraj konať veľmi rýchlo a príslušné uznesenie prijme v priebehu dvoch týždňov.

Podľa prístupových zmlúv mala znížená DPH na bytovú výstavbu skončiť v roku 2007. Od roku 2008 sa mala v Česku uplatňovať 19-percentná DPH, čo by zvýšilo ceny nových bytov a domov, ale podľa odborníkov aj starších. So zrušením výnimky počítala rakúsky návrh dohody o dani z pridanej hodnoty, preto ho Česká republika vytrvalo odmietala a hrozila dokonca jeho vetovaním (viac v článku Česi rázne odmietli zmeny v DPH****).

Český minister financií Bohuslav Sobotka v televízii Nova predstavil spôsob, ako sa bude dať vyhnúť zvýšeniu sadzby dane z pridanej hodnoty pri bytovej výstavbe.

Nižšej sadzbe by podliehala výstavba tých bytov a domov, ktoré by boli akýmkoľvek spôsobom podporované z verejných peňazí. Boli by to stavby, podporené Štátnym fondom rozvoja bývania alebo stavby bytov, pri ktorých by sa využívalo štátom dotované stavebné sporenie. Takáto výstavba by spadala podľa ministra do päťpercentnej sadzby a týkala by sa zrejme väčšiny nových stavieb.

„My sa domnievame, že najjednoduchší systém je nechať v päťpercentnej sadzbe celú výstavbu, ktorá je nejakou formou, hoci aj nepriamo, podporovaná z verejných zdrojov, čiže tá definícia bude veľmi široká a bude pokrývať veľkú časť výstavby nových bytov, bytových domov aj iných domov,“ povedal Sobotka.

„Cooperfield v Čechách,“ popísal vyriešenie situácie tieňový minister financií Vlastimil Tlustý (ODS). „Schválili 19-percentnú sazbu (na výstavbu bytov a domov), ale zároveň sľubujú, že to nejako pre väčšinu v blízkej budúcnosti vyriešia. Ja neviem ako,“ podotkol. Výstavba sa tak podľa neho predraží o 14 percent. ODS navrhuje snížiť základnú sadzbu DPH na najnižšiu možnú úroveň 15 percent.

Takéto zložité konštrukcie „zaplevelujú“ daňový systém ďalšími zbytočnými výnimkami, domnieva sa analytik Patria Finance David Marek. Ľudia by podľa neho uniesli základnú sadzbu DPH na výstavbu, keby vláda schválila rýchlejšiu dereguláciu nájmov a znížila priame dane.

Slovensko nemalo problémy prijať navrhovanú dohodu štátov Európskej únie o DPH. Po daňovej reforme je na Slovensku jednotná sadzba DPH 19 percent.

debata chyba