Podnikatelia sa sťažujú na zúčtovanie

Zúčtovanie zdravotných odvodov v súčasnej podobe je nesystémové, byrokratické a zvyšuje odvodové zaťaženie, sťažujú sa podnikatelia a žiadajú ho zrušiť.

10.05.2006 11:35
debata

Klub 500, združujúci slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov, zásadne nesúhlasí s ročným zúčtovaním zdravotného poistného v termíne k 30. júnu 2006.

Považuje to za nesystémové opatrenie, ktoré zvyšuje administratívne zaťaženie podnikania a slúži len na naháňanie prostriedkov do verejného zdravotného systému. Tento systém vedie k zvyšovaniu odvodového zaťaženia, a preto by táto zákonná povinnosť mala byť zrušená.

V stanovisku sa uvádza: „Vo všeobecnosti nemáme námietky voči inštitútu ročného zúčtovania, ak by jeho zavedenie bolo systematické a v konečnom dôsledku by viedlo k zníženiu sadzieb poistného. Pozitívum ročného zúčtovania vidíme v stanovení stropu odvedeného zdravotného poistenia a v systéme vracania preplatkov pre zamestnancov a zamestnávateľov, ktorí odviedli na zdravotnom poistení v minulom roku viac ako uvedený strop, teda odvod z príjmu presahujúceho 43 095 Sk.“

Podľa podnikateľov celá agenda ročného zúčtovania by mala byť zavedená až po presune výberu odvodov pod jednu inštitúciu – daňové úrady. Potom by sa mala vykonať dôsledná analýza výdavkov v poistných systémoch a prijať efektívne opatrenia na zníženie výdavkov.

„Až po týchto opatreniach je možné uvažovať o zavedení ročného zúčtovania aj to spoločne pre dane a odvody s tým, že by malo byť vykonávané automaticky správcom dane a odvodov,“ navrhuje výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.

Súčasný systém vedie k zvyšovaniu odvodového zaťaženia, čo je pravým opakom záväzku vlády na zníženie odvodového zaťaženia z programového vyhlásenia, tvrdí Gregor.

„Nevidíme dôvod na nekonečné papierovanie, keď prehľad o príjmoch majú daňové úrady a prehľady o odvedenom poistnom zdravotné poisťovne. To by si však museli štátni zamestnanci tieto dva údaje porovnať a vykonať zúčtovanie automaticky, a to je pre nich práca navyše,“ konštatuje Gregor. Firmy podľa neho nie sú na zúčtovanie dostatočne pripravené, pretože celá táto povinnosť nebola pripravená systematicky a s dostatočným časovým predstihom.

Pre zamestnávateľa sú s ročným zúčtovaním spojené zvýšené náklady. Potrebuje nový softvér, ktorý spracúva túto agendu, a vznikajú mu náklady spojené so školením zamestnancov, ktorí vykonávajú zúčtovanie, pripomína Gregor.

„Znamená to však aj ďalšie odvodové zaťaženie zamestnávateľov a zamestnancov. Zamestnávateľ doplatí 10 % zo sumy prevyšujúcej zákonný strop príjmu zamestnanca a zamestnanec zaplatí 4 % z tejto sumy,“ dodáva na záver Gregor.

Zrušiť ročné zúčtovanie zdravotného poistného alebo aspoň posunutie termínu podania zúčtovania v tomto roku žiada aj Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) a Slovenská asociácia malých podnikov (SAMP). Obe inštitúcie argumentujú administratívnou náročnosťou celého procesu, ktorý zaťažuje podnikateľov, ale aj jeho nepripravenosťou zo strany Ministerstva zdravotníctva SR.

debata chyba