NBS pri 38,50 Sk za euro bránila korunu

Proti oslabovaniu slovenskej koruny vo štvrtok musela zasiahnuť centrálna banka. Po jej intervencii sa kurz z 38,475 SKK/EUR spevnil na 38,27 Sk za euro.

29.06.2006 08:54 , aktualizované: 13:50
debata

Podľa dílerov banka intervenovala priamo na trhu, predávala devízy a zadávala objednávky na nákup slovenskej koruny. Banka podľa obchodníkov začala nakupovať korunu, keď sa blížila k hranici 38,50 Sk za euro. Kurz sa z 38,475 SKK/EUR spevnil na 38,270 SKK/EUR.

Slovenská mena ráno otvorila obchodovanie značne slabšia na 38,43 SKK/EUR. V stredu ešte pred večerným oznámením strany Smer o snahe vytvoriť vládu s ĽS-HZDS a SNS koruna stála na 38,18 SKK/EUR.

Vládu zostavenú z doteraz opozičných strán označili analytici za najhorší variant pre udržanie reforiem, ktoré presadil doterajší kabinet Mikuláša Dzurindu. Obávajú sa odloženia prijatia eura a zadlžovania budúcich generácií. (viac v článkoch Fico vybral pre trhy najhoršiu možnosť**, Euro sa posunie, myslia si analytici, Českí ekonómovia: SR čakajú zmeny**).

Dopoludnia oslabovali aj meny ostatých krajín regiónu. „V strednej Európe je cítiť nervozitu pred rokovaním americkej centrálnej banky. Najviac sa prepado maďarský forint, ktorý posunul svoje historické minimum k euru. Negatívny výojom prechádza aj slovenská koruna, kde sa pridáva vplyv miestnej politiky,“ uviedol Tomáš Vlk z Patria Online.

debata chyba