Ceny elektriny v ďalšom roku poskočia

Česi varujú, že na budúci rok zdražie elektrina o desať až dvanásť percent. Varovný signál vyslala aukcia elektriny na Slovensku, kde ceny vyskočili o 20 percent. Informácie priniesol český denník Hospodářské noviny.

12.07.2006 10:54
debata

Aký bude cenový rast naznačí podľa Hospodářských novin prvá aukcia elektiny, ktorú usporiada český energetický podnik ČEZ začiatkom augusta. Na nej veľkobchodníci s elektrinou predložia svoje požiadavky a cenové ponuky na budúci rok.

Rovnaké aukcie sa konali na Slovensku a v Maďarsku. V obidvoch krajinách boli veľkoobchodné ceny vyššie, než trhy čakali. Na Slovensku, kde v tomto roku výrobcovia predávajú elektrinu podobne ako v Česku asi za 36 euro za megawatthodinu, vzrástla výsledná cena na 43 eur, čo je nárast takmer o 20 percent. V Maďarsku sa cena vyšplhala až na 47,5 eura.

„Najmä Slovensko je signálom pre vývoj cien v celom stredoeurópskom regióne,“ cituje denník generálneho riaditeľa ČEZ Martina Romana.

Navyše, v regióne sa obmedzuje výroba elektriny. Koncom roku doslúži na Slovensku jeden blok jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, prevádzku obmedzia uhoľné elektrárne Vojany a Nováky, odstávka čaká aj české Tušimice. Na rast cien pôsobí okrem silnejúceho doppytu aj drahšia elektrina v západnej Európe, najmä v Nemecku.

Zdraženie prúdu znepokojuje najmä podnikateľov. Niektoré podniky dokonca kvôli drahej energii zatvárajú prevádzky. Napríklad česká textilná fabrika Slezan zrušila práčovňu a priadzu iba dováža. „Ak bude elektrina ďalej zdražovať takým tempom, prežije nakoniec v celej krajine iba jedna firma – ČEZ,“ povzdychol si riaditeľ Slezanu Miroslav Halfar v Hospodářských novinách.

debata chyba