Maďarom elektrina chýba, Slovákom bude

Český energetický gigant ČEZ sa pri vývoze elektriny zameria na Slovensko a Maďarsko. Maďari už na dovoze elektriny závislí sú, Slováci budú.

28.07.2006 12:14 , aktualizované: 12:29
debata

Česká energetická spoločnosť ČEZ mení smerovanie vývozu elektriny. Zatiaľ čo na začiatku nového tisícročia smerovalo viac ako 80 % vyvezenej energie na Západ, teraz sa dramaticky zvyšuje dopyt po elektrickej energii z krajín na východ a juhovýchod od českých hraníc, uviedol český denník Právo.

Tie v súčasnosti tvoria už viac ako polovicu dodávok. ČEZ sa zameria hlavne na Maďarsko a Slovensko.

Dôvodom zmeny orientácie vývozu je podľa hovrcu ČEZ-u hovorca ČEZ Ladislava Kříža postupné dožívanie energetických zdrojov v krajinách strednej a východnej Európy a v dôsledku nižších cien v týchto oblastiach aj nedostatok financií na ich včasnú obnovu.

Situácia sa bude podľa Kříža zhoršovať. „Do roku 2012 vzrastie dopyt po elektrine v ČR o 7 terawatthodiny a na Slovensku o 3 terawatthodiny. Významný rast dopytu je ťahaný rýchlym rastom ekonomiky a zahraničnými investíciami, napríklad stavbou automobiliek TPCA v Kolíne či Kia na Slovensku,“ vysvetlil Kříž.

Maďarsko je podľa riaditeľa obchodnej divízie ČEZ Alana Svobodu silne závislé na dovozoch už teraz, Slovensko bude nútené chýbajúcu elektrinu dovážať od roku 2007.

Rozhodnutie ČEZ vyvážať na východ odborníci vítajú. „Pre ČEZ je to pozitívny krok, pretože sa tým uvoľnia cezhraničné kapacity s Nemeckom, kde ČEZ platí vysoké exportné poplatky,“ uviedol Tibor Bokor zo spoločnosti Wood & Co. Dodal, že smerom na Slovensko sú exportné poplatky veľmi nízke. „Technicky vzaté, český a slovenský trh sa dá považovať za domáci trh spoločnosti ČEZ,“ poznamenal analytik.

„ČEZ môže využívať to, že na Slovensku môže rásť cena elektriny rýchlejšie ako v ČR, pretože na slovenskom trhu dôjde k poklesu inštalovaného výkonu,“ povedal analytik spoločnosti Atlantik finanční trhy Petr Novák. Elektrárenský gigant tak bude môcť na slovenský trh predávať elektrinu za vyššie ceny ako v Česku. Rovnako sa podľa analytika oplatí spoločnosti ČEZ dodávať elektrinu do Maďarska.

Kvôli dožitiu či nesplneniu ekologických limitov EÚ však bude musieť byť v budúcich rokoch uzavretých niekoľko tisíc megawattov inštalovaného výkonu. Na Slovensku to sú napríklad čiastočné uzávierky tepelných elektrární Nováky a Vojany a uzavretie dvoch blokov jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice. Do roku 2020 sa v ČR, Slovensku, Poľsku a Maďarsku odhaduje úbytok 20 000 megawattov, teda takmer 30 percent kapacít, uviedlo Právo.

debata chyba