Cez tunel poslal Fico správu o Palackovi

Premiér Robert Fico zaútočil na SDKÚ na najslabšom mieste. Oprášil bývalého pokladníka strany Gabriela Palacku, ktorý bol v minulosti zapletený do korupčných káuz. Fico ho označil za zodpovedného v prípade tunelovania Braniska. SDKÚ dala od Palacku ruky preč, bývalý vysokopostavený politik sa zatajuje.

17.04.2008 00:01
Fico Foto:
Premiér Robert Fico počas parlamentnej schôdze, na ktorej poslanci rokovali o Lisabonskej zmluve.
debata

„Nepochybne išlo o tunelovanie spôsobené nominantmi SDKÚ,“ vyhlásil premiér. Podľa Fica peniaze určené na výstavbu tunela Branisko končili vo Švajčiarsku na súkromných kontách. ,,Dispozičné právo k týmto účtom mala osoba, ktorej poviem iba iniciálky, Gabriel P.," vyhlásil.

Fico odmietol priamo povedať, že ide o Palacku, ktorý bol ministrom dopravy v prvej Dzurindovej vláde. Spresnil však, že vyšetrovanie bude ďalej smerovať do Lichtenštajnska a Británie, kde Palacka istý čas pôsobil. Do Európskej banky pre obnovu a rozvoj v Londýne odišiel krátko po tom, čo musel opustiť Dzurindov kabinet pre podozrenia z klientelizmu.

SDKÚ odmietla spájanie s Palackom, hoci bol v čase výstavby tunela vysokopostaveným politikom. „Pán Palacka je súkromná osoba, SDKÚ sa s Palackom nestretáva,“ reagoval šéf poslaneckého klubu Stanislav Janiš. Dodal, že celú vec musí prešetriť polícia a premiér by do nej nemal politicky zasahovať. Janiš vylúčil, že by peniaze z Braniska mohli skončiť v straníckej kase, ktorej Palacka kedysi šéfoval.

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa k Palackovi nevyjadril. Podľa obchodného registra boli spolu vo firme CON-SALT, ktorá bola nástupníckou spoločnosťou MESA 10. Vo firme okrem nich figuroval aj podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš a ďalší politici. Zlikvidovali ju vo februári 2007.

Palacka v stredu nedvíhal mobil. Podľa zistení Pravdy sa nezdržiava na známych adresách, kde mal v minulosti zapísané miesto bydliska.

Kto je Gabriel Palacka
V prvej vláde Mikuláša Dzurindu zastával Gabriel Palacka post ministra dopravy. Z kresla musel po necelom roku odísť pre podozrenia z korupcie pri výbere poradcu pre privatizáciu Slovenských telekomunikácií a zrušený tender na tretieho mobilného operátora pre sieť GSM 1800. Klientelizmus Palackovi nikdy nedokázali, jeho meno sa však spája aj s ďalšou korupčnou kauzou „vláčiky“. Týkala sa sporného tendra na kúpu ľahkých motorových vlakov a stála funkciu Palackovho nástupcu Jozefa Macejka. Do súťaže sa prihlásili dve firmy. Dzurinda odvolal Macejku po tom, čo sa objavil list poslanca SDKÚ Petra Kresánka, obhajujúci Palacku, vetou: „Gabo berie vec alternatívne podľa faktu, že pozadie je pre stranu rovnaké.“ Gabo mal byť práve pokladník SDKÚ Gabriel Palacka.

Záhadných prevodov cez účet Union Bank of Switzerland sa týkali aj zverejnené prepisy telefonátov, ktoré mal viesť Palacka s podnikateľom Jánom Badžgoňom. Podľa nich sa Palacka pýtal, či sa už ozval Horák zo Švajčiarska. Badžgoň odpovedal, že „André potvrdil, že to prešlo účtom do UBS“. A že sa ešte majú spolu stretnúť v Prahe a dokončiť záležitosti. Obsah telefonátov v minulosti preverovala polícia, nič významné nezistila.

Meno úradníka švajčiarskej banky André Horáka pritom nedávno začali skloňovať české médiá v súvislosti s kauzou stratenej pol miliardy z Českej konsolidačnej agentúry. Peniaze mali rovnako odísť do UBS s pomocou Horáka, ktorý mal na starosti klientov zo strednej Európy. Podľa českého magazínu Týden musel následne Horák odísť z funkcie. „Dôvodom boli zrejme operácie vnútri banky,“ uvádza časopis.

Na Slovensku čelili obvineniam z machinácií so štátnymi peniazmi už viacerí politickí nominanti. Potrestaný však doteraz nebol ani jeden. Polícia stíhala bývalé vedenie FNM vrátane exšéfa Štefana Gavorníka, bývalého ministra privatizácie Petra Bisáka či exministra hospodárstva Karola Česneka v súvislosti s tunelovaním spoločnosti DMD Holding. Žiaden z týchto prípadov sa však neskončil rozhodnutím súdu o vine a treste. Rovnako sa skončilo aj vyšetrovanie tunelovania VÚB alebo Devín banky, či prípady konkurznej mafie.

Pri kauze tunela Branisko Fico opäť použil informácie z vyšetrovacích spisov, ku ktorým majú prístup iba oprávnené osoby. Podľa Trestného poriadku informácie o vyšetrovaní môže poskytovať iba polícia a prokuratúra.

„Pri tomto informovaní však musia dbať na ochranu utajovanej skutočnosti, obchodného tajomstva, ako aj bankového, daňového a poštového tajomstva,“ hovorí zákon. Za vyťahovanie informácií z vyšetrovacieho spisu čelil kritike minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s prípadom Hedvigy Malinovej. Na tlačovej besede vtedy vystúpil tiež spolu s premiérom.

Polícia v súvislosti s tunelovaním Braniska po dlhých rokoch vyšetrovania obvinila desať manažérov Slovenskej správy ciest. Bývalý ekonomický námestník podniku Roman Veselka v stredu potvrdil, že proti vzneseniu obvinenia už podali sťažnosť.

„Rozhodnutie vyšetrovateľa považujeme za nezákonné a neústavné,“ uviedol Veselka. O sťažnosti teraz musí rozhodnúť prokurátor. Kedy a akým spôsobom bude vyšetrovanie skončené, zatiaľ nie je známe.

debata chyba