Korunu čakajú pred eurom ďalšie rekordy

Slovenskej mene odbíjajú posledné mesiace života. Kým ju však v januári 2009 navždy nahradia eurá, môže si podľa ekonómov oproti európskej mene zapísať ešte niekoľko rekordov.

05.05.2008 11:19
Stokoruna Foto:
Ilustračné foto
debata

V strede minulého týždňa prvýkrát v histórii na chvíľu pokorila hranicu 32,2 koruny za euro. Zosilnieť jej pomohol Brusel, ktorý potvrdil, že slovenský rast cien sa najbližšie dva roky udrží pod hranicou povolenou na vstup do euroklubu. Zodpovedal tak na poslednú otvorenú otázku, ktorá by ešte mohla zabrániť výmene slovenskej meny za európsku menu. Pripravenosť na euro oficiálne zhodnotia európske inštitúcie už túto stredu. Hoci dobré vysvedčenie sa očakáva, koruna by ho mohla osláviť ďalším rekordom.

"Väčšina trhu predpokladá súhlas Európskej komisie aj Európskej centrálnej banky. Čakať sa tak bude skôr na možné komentáre ku konečnému kurzu, pri ktorom sa v januári všetko z korún premení na eurá,“ uviedol Mário Mika, díler VÚB.

Časť hráčov predpokladá, že januárový kurz bude nižšie ako súčasný. Pomer slovenskej meny k európskej by tak podľa Miku mohol na trhu medzi bankami klesnúť k 32– korunovej hranici, prípadne aj pod ňu. Do júla, keď by sa európske a slovenské inštitúcie mali na tzv. konverznom kurze dohodnúť, by tak koruna ešte mohla prepisovať historické tabuľky. Ľudia, ktorí sa chystajú dovolenkovať v krajinách, kde sa platí eurom, a chcú na výmene valút zopár drobných ušetriť, by s návštevou banky či zmenárne mohli preto ešte vyčkať.

"Odhadujeme, že záverečný kurz by sa mohol hýbať v pásme 31,5 až 32,5 koruny za euro,“ skonštatoval Marek Gábriš, analytik ČSOB. Dôležité podľa neho bude, kedy sa v rámci tzv. čakárne na euro ERM2 druhý raz zníži pásmo, z ktorého mena nesmie vybočiť. Špekuluje sa, že by to mohlo byť v polovici júna.

"Podstatné bude aj to, či sa pri určení konverzného kurzu bude brať do úvahy vývoj ekonomiky len do konca tohto roka, alebo aj v budúcnosti,“ dodal Gábriš. Ak by sa posudzovalo aj ďalšie napredovanie krajiny, kurz by mohol byť nižší. Viceguvernér centrálnej banky Martin Barto sa v minulosti vyjadril, že konečný pomer korún oproti euru by mal odrážať aj očakávaný vývoj v hospodárstve. Premiér Robert Fico už uviedol, že si želá čo najsilnejší kurz.

Pri posledných troch nováčikoch v euroklube – Slovinsku, Cypre a Malte – sa o konečnom pomere k euru príliš nediskutovalo. Ich meny boli totiž pevne nadviazané na európsku. Slovenská mena sa hýbe oproti euru voľne.

debata chyba