Euro pred voľbami preverí silu koalície

Zavedenie eura rok pred voľbami znepríjemní život vládnym stranám. Zmena v peňaženkách dopadne na občanov, ale vláda bude musieť ďalej šetriť. Viacerí politici pripúšťajú obavy a napätie v koalícii. Smer, HZDS a SNS sa môžu rozhádať už v piatok na Koaličnej rade.

09.05.2008 08:35
Eurominca Foto:
Ilustračné foto
debata

Poslanec HZDS Ján Kovarčík si myslí, že na zdražovanie po prijatí eura najviac doplatí Smer. „Smer utrpí znížením preferencií,“ uviedol Kovarčík. Podľa neho bolo HZDS v rovnakej situácii pred niekoľkými rokmi, keď podporilo proeurópske smerovanie vlády Mikuláša Dzurindu. „Vtedy to opozičný politik Fico zneužil a hovoril, že sa HZDS spolčuje s SDKÚ,“ pripomenul Kovarčík.

V Smere môže podľa Kovarčíka narastať tlak na predčasné voľby ešte pred vstupom do eurozóny. „Na to však v parlamente nebude dosť hlasov,“ komentoval. Skorší volebný termín by muselo podporiť najmenej 90 poslancov.

„Tretí rok vlády, keď sa prijme euro, je rizikový,“ myslí si aj šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Podľa neho bude ľuďom chvíľu trvať, kým si zvyknú na novú menu. „Môže to vyvolať neistotu. Slováci nie sú zvyknutí, že budú mať mince v takej hodnote,“ povedal Rafaj. Líder SNS Ján Slota aj preto ešte pred dvomi mesiacmi žiadal odklad eura. Národniari podľa Rafaja v stredu správu o eure prijali bez osláv.

Premiér Robert Fico (Smer) ťažkosti s vládnutím neočakáva. „Zvládli sme už aj horšie veci, zvládneme aj prechod na euro,“ komentoval.

Podľa politológa Samuela Abraháma prijatie eura vyvolá problémy. „Rozhýbe preferencie, politickú scénu a dopadne na koalíciu,“ uviedol. Abrahám ocenil, že Ficova vláda dokázala splniť podmienky na prijatie eura, to sa však podľa neho odrazí na náladách obyvateľstva. „V porovnaní s ostatnými v eurozóne budú Slováci relatívne chudákmi,“ dodal.

Kovarčík nevylúčil, že euro ovplyvňuje už teraz nálady v koalícii, tú v súčasnosti rozdeľuje zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý podporuje Smer, kým HZDS a SNS sú proti. „Na Koaličnej rade budeme dnes žiadať, aby sa tento zákon ani nezaradil do programu schôdze,“ dodal.

Vplyv na politiku malo euro takmer vo všetkých krajinách, ktoré ho zaviedli. Šetrenie verejných výdavkov na splnenie podmienok na euro napríklad rozhádalo na konci 90. rokov koalíciu v Taliansku aj vo Francúzsku. Vtedajší taliansky premiér Romano Prodi prišiel pre snahu škrtiť výdavky o podporu komunistického koaličného partnera a na jeseň 1997 musel podať demisiu.

Pre snahu šetriť aj pre euro utrpel vo voľbách na jar toho istého roku zdrvujúcu porážku pravicový premiér Alain Juppé, ktorého v kresle nahradil socialista Lionel Jospin.

debata chyba