Koruna posunula rekord o pár halierov

Slovenská koruna v závere týždňa viackrát posunula rekord voči euru a dostala sa na nové maximum 31,901 Sk za euro, informoval díler ING Bank Andrej Zeman. Jej maximum zo stredy bolo 31,985 Sk za euro.

09.05.2008 15:42 , aktualizované: 18:14
Koruna, 20 korún Foto:
Ilustračné foto
debata

Podporil ju záujem investorov, okrem koruny si polepšili aj ďalšie meny v regióne. Budúci týždeň by mena mala pokračovať v posilňovaní a mohla by prekonať hranicu 31,90 koruny za euro.

Slovenská mena v posledných dňoch niekoľkokrát prepísala rekord voči spoločnej európskej mene. Pomohla jej najmä stredajšia pozitívna správa Európskej komisie o zavedení eura v krajine od budúceho roka; mena následne prelomila psychologickú hranicu 32 korún za euro.

Díler OTP Banky Juraj Mitošinka pripomenul, že výrazné spevňovanie meny môžu v najbližšom období brzdiť rokovania Slovenska s európskymi inštitúciami o kurze eura, ktorým sa od januára prepočítajú všetky údaje v korunách.

„Teraz to bude opatrnejšie, lebo sa špekuluje o konverznom kurze,“ povedal díler. Zeman doplnil, že ďalším ziskom môže brániť aj vyplácanie dividend zahraničným vlastníkom slovenských podnikov, obchody klientov bánk či vyberanie ziskov.

Zástupcovia vlády ani centrálnej banky svoj odhad konverzného kurzu nezverejnili. Premiér Robert Fico však opakovane vyhlásil, že chce čo najsilnejší kurz, ktorý by bol výhodný najmä pre ľudí. „Je spoločný názor všetkých troch strán vládnej koalície, že je potrebné vyrokovať čo najsilnejší kurz. Teda, aby ľudia na Slovensku dali za jedno euro čo najmenej slovenských korún,“ povedal dnes Fico po rokovaní lídrov koaličných strán.

Podľa Mitošinku tieto vyhlásenia nemajú na korunu priamy vplyv, Zeman si naopak myslí, že k posilňovaniu prispievajú. „Ten kurz bude výsledkom negociácií,“ uviedol Mitošinka. Potvrdil to aj minister financií Ján Počiatek. „Rozhovory budú vychádzať z presných matematických analýz. Tie hovoria o tom, ako by mal v danom čase vyzerať optimálny kurz. Tých analýz a modelov je viac. My máme svoj, Národná banka Slovenska má svoj, rovnako aj Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond. Na základe tohto sa dostaneme k istým úvodným číslam pre diskusiu,“ povedal minister v rozhovore pre dnešné Hospodárske noviny.

Analytici v aprílovom prieskume Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) a Klubu ekonomických analytikov odhadli kurz, ktorým sa prepočítajú napríklad platy a ceny na eurá, na 32,28 SKK/EUR. Súčasná centrálna parita, podľa ktorej sa v minulosti stanovoval konverzný kurz pre nových členov eurozóny, je nastavená na 35,4424 SKK/EUR. V minulosti sa už jej hodnota posunula na silnejšie úrovne, Počiatek nevylúčil ani ďalšiu úpravu.

debata chyba