Únia robí ďalší krok k slovenskému euru

Európska komisia už pripravila pre Radu Európskej únie návrh rozhodnutia, podľa ktorého sa má od budúceho roka Slovensko stať 16-tym členom eurozóny.

14.05.2008 15:34
Slovenské dvojeurovky vyrazené v Kremnici. Foto:
debata

Podľa materiálu, ktorý má agentúra SITA k dispozícii, komisia na základe naplnenia maastrichtských kritérií navrhuje európskej rade, aby zrušila s účinnosťou od 1. januára 2009 výnimku, podľa ktorej Slovensko využíva ako domácu menu slovenskú korunu a nie euro.

K prijatiu eura sa totiž Slovensko, ako aj ďalšie krajiny vstupujúce do Európskej únie v roku 2004, zaviazalo už v prístupovej zmluve do únie a domácu menu odvtedy využíva iba dočasne na základe tejto výnimky.

Komisia zároveň navrhuje Rade EÚ s účinnosťou od 1. januára 2009 rozšíriť zoznam členov eurozóny v nariadení o zavádzaní eura o Slovenskú republiku.

Týmito návrhmi komisie, ale aj celkovou konvergenčnou správou, na základe ktorej komisia odporučila Slovensko na prijatie do eurozóny, sa bude zaoberať ešte aj Európsky parlament. Ten však v tomto procese vystupuje iba ako konzultačný orgán, ktorý na návrhy komisie v júni vysloví iba svoj názor.

Konvergenčné správy Európskej komisie a Európskej centrálnej banky pritom budú ešte 2. a 3. júna predmetom rokovaní ministrov financií členských štátov únie. Rada EÚ, zložená z hláv štátov a vlád krajín únie, bude o návrhoch komisie rokovať na samite, ktorý sa uskutoční 19. a 20. júna. Formálne rozhodnutie o prijatí Slovenska do Hospodárskej a menovej únie by mali vyriecť ministri financií na ďalšom rokovaní naplánovanom na 8. júla, kde by mali zároveň stanoviť aj hodnotu konverzného kurzu.

Komisia vo svojej rozhodujúcej konvergenčnej správe zo 7. mája tohto roku skonštatovala, že krajina plní maastrichtské kritéria udržateľne a odporučila Slovensko ako 16. člena eurozóny od januára 2009.

„Na základe hodnotenia Európskej komisie a konvergenčnej správy vypracovanej Európskou centrálnou bankou komisia navrhuje, aby Slovensko prijalo euro v roku 2009,“ uviedla v správe Európska komisia s tým, že žiadna ďalšia z deviatich krajín posudzovaných v konvergenčnej správe nespĺňa všetky konvergenčné kritériá na prijatie eura. Týmto sa odštartoval viac-menej formálny proces schvaľovania vstupu Slovenska do eurozóny v ďalších euroinštitúciách, keďže neschválenie návrhu komisie by bolo veľkým politickým precedensom.

debata chyba