Pracovníci z Východu už nemilujú Britániu

Príliv ľudí z východnej Európy, ktorí sa do Veľkej Británie vydali za prácou, je najnižší za posledné tri roky. Počet prihlášok od občanov ôsmich štátov, ktoré získali prístup na britský trh práce v máji roku 2004, klesol za január až marec približne o osminu. Uviedlo to britské ministerstvo vnútra.

21.05.2008 10:48
Londýn. Foto:
Hlavné mesto Veľkej Británie Londýn
debata

Počet pracovných prihlášok na ostrovoch za prvý tohtoročný štvrťrok klesol z minuloročných 52 tisíc na 45 tisíc. Údaj sa vzťahuje na obyvateľov Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Slovenska a Slovinska. V prípade novších členov Európskej únie – Bulharska a Rumunska, ktorým sa európsky trh práce otvoril vlani v januári, sa príliv záujemcov o prácu takisto zmiernil. Registrácie klesli z minuloročných 10 420 na 8 205.

Čísla z ministerstva vnútra teda potvrdzujú, že nedávne prieskumy neklamali a záujem ľudí z východnej a strednej Európy o prácu v Británii slabne. V apríli napríklad sociologický ústav IPPR uviedol, že z jedného milióna migrantov z nových členských štátov EÚ už britské ostrovy opustila približne polovica.

Najvýraznejší podiel na tomto trende majú Poliaci, ale i Česi. Inštitút naznačil, že príliv záujemcov o prácu z týchto štátov bude klesať. Dôvodom sú zlepšujúce sa ekonomické podmienky v ich rodných štátoch.

Imigranti sa rozšírili po celej Británii. Najčastejšie pomáhajú v poľnohospodár­stve, pri sezónnych zberoch ovocia a pracujú tiež ako inštalatéri. Niektoré miestne úrady v Británii sa k tomuto pohybu pracovných síl spočiatku stavali s obavami z nadbytku pracovných síl v určitých odboroch. Odliv týchto ľudí však naopak vyvolal potiaže v odvetviach, ktoré sú na „gastarbeiteroch“ závislé, napísala agentúra Reuters.

debata chyba