Silná slovenská mena Čechov nestraší

Slovenská koruna počas niekoľkých týždňov posilnila voči českej o štyri percentá. Českým vývozcom to vyhovuje - Slovensko je jediným dôležitým trhom, na ktorom neprerábajú na kurze.

26.05.2008 22:47
Koruna, 20 korún Foto:
Ilustračné foto
debata

Výhoda pre českých exportérov sa však stratí, keď Slovensko pristúpi k eurozóne začiatkom budúceho roku, upozorňujú viacerí ekonómovia.

„Slovensko je vďaka posilňovaniu slovenskej koruny voči českej teraz jediným dôležitým trhom, na ktorom českí vývozcovia neprerábajú na kurze. Prijatím eura v roku 2009 však aj táto ojedinelá výhoda zmizne,“ uviedol poradca Svazu průmyslu pro hospodářskou politiku Radek Špicar.

Príliš rýchle posilňovanie slovenskej koruny môže podľa hlavného ekonóma Patria Finance Davida Marka poškodiť slovenských exportérov.

Trend posilňovania slovenskej koruny by mohol v polovici roku 2008 mierne vylepšiť obchodnú bilanciu v prospech Česka a zvýšiť už aj tak dosť vysoké aktívne saldo Českej republiky, upozornil analytik Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner.

Posilňovanie slovenskej koruny nie je nijako významné a pravdepodobne ani nebude dlho trvať, domnieva sa prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

„Takáto zmena nie je dramatická a možno ju pokladať iba za korekciu doterajšieho polročného spevňovania českej koruny. Výmenný kurz Kč/Sk je zhodou okolností rovnaký ako na začiatku roku 2004,“ uviedol analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Napriek silnejšiemu kurzu slovenskej koruny zostane Slovensko podľa analytikov pre Čechov relatívne lacnou krajinou.

„Silnejšia slovenská koruna zrejme o trochu zdraží dovolenky českým turistom, ale pôjde o malé percentá,“ uviedol analytik ČSOB Petr Dufek.

„Chodí tam klientela, pre ktorú dve-tri stovky nehrajú úlohu, najdôležitejšie pre nich je to, že sa dohovoria,“ povedal analytik cestovného ruchu Jaromír Beránek. Na Slovensko sa podľa neho teraz vracajú starší ľudia.

Slovensko je po Chorvátsku dlhodobo druhým najobľúbenejším cieľom českých rekreantov. V ostatnom čase sa stále častejšie hovorí o „znovuobjavení“ Slovenska, pretože počet českých turistov prichádzajúcich do krajiny, prudko rastie. Vlani dovolenkovala na Slovensku 772-tisíc Čechov, predvlani ich bolo 565-tisíc.

debata chyba