Euro zruší baťovské ceny

Mobil za korunu, fľaša minerálky za 9,90 Sk či kilo chladeného kurčaťa za 99,90 Sk. Akciové a baťovské ceny končiace sa deviatkou sa po prechode na euro stanú minulosťou. Prepočet z korún na eurá vezme obchodníkom z rúk silnú zbraň – ceny, ktoré lahodia oku zákazníka.

27.05.2008 15:14
Euro očami Alana Lesyka Foto:
Euro očami karikaturistu Alana Lesyka
debata

Podľa generálneho zákona musia obchodníci prepočítať platné ceny konverzným kurzom a zaokrúhliť ich podľa matematických princípov na najbližší eurocent. Zobrazovať ceny v takomto tvare v eurách spolu s platnou cenou v korunách budú musieť ešte pred zavedením novej meny, približne od augusta. Vtedy začne platiť povinnosť duálneho zobrazovania.

Obchodníci, ktorých Pravda oslovila, nechceli spôsob tvorby cien pred a po prechode na euro komentovať. Svorne však tvrdia, že budú dodržiavať pravidlá, ktoré im určuje zákon.

"Všetky ceny vrátane akciových cien telefónov budú od začiatku duálneho oceňovania prerátané platným konverzným kurzom,“ uviedol hovorca spoločnosti T–Mobile Andrej Gargulák.

Z akciového mobilu za korunu sa stane telefón za približne tri eurocenty (pri prepočte aktuálnym kurzom 31,32 koruny za euro). Minerálka za 9,90 koruny bude stáť 29 eurocentov a kilogram chladeného kurčaťa sa namiesto 99,90 koruny bude predávať za 3,19 eura.

Baťovské ceny končiace sa deviatkou majú psychologický význam. Napríklad pri sume 99,90 Sk má zákazník dojem, že má zaplatiť iba niečo vyše 90 korún, pritom však ide takmer o stovku. Takto opticky príťažlivé okrúhle ceny však po prechode na euro na čas zaniknú. Nie je však vylúčené, že sa k nim obchodníci neskôr opäť vrátia.

"Keď sa pozrieme do okolitých krajín, v ktorých sa eurom platí, väčšinou nájdeme okrúhle alebo baťovské ceny končiace sa deviatkou. Je to príliš silný marketingový nástroj,“ upozorňuje analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

Kedy by sa okrúhle ceny mohli vrátiť, odhadnúť nevedel. Zo začiatku si však podľa neho obchodníci budú na prepočítavanie a tvorbu cien dávať veľký pozor. Ceny totiž budú pod drobnohľadom Štatistického úradu a neziskových organizácií na ochranu spotrebiteľov.

Kým štatistici budú iba sledovať, ako sa hýbu ceny vybraných takmer 200 tovarov a služieb, Združenie slovenských spotrebiteľov si vezme na mušku okolo 60 položiek. Obchodníkov, ktorí sa budú chcieť zaokrúhľovaním alebo nezdôvodneným zdražením obohatiť, verejne pohaní.

Vďaka silnej konkurencii na trhu, najmä medzi zahraničnými reťazcami, si budú obchodníci pozerať na prsty aj navzájom.

"Budú sa snažiť správať férovo, aby nestratili zákazníkov. Každý bude chcieť ukázať, že má lepšie prepočty ako konkurencia,“ hovorí Drahovský. Obchodníci sa podľa neho navzájom kontrolujú už v súčasnosti, čo je vidieť napríklad pri letákoch, kde upozorňujú, že sledujú konkurenciu a denne upravujú ceny, aby práve u nich nakúpil zákazník čo najlacnejšie. Tieto praktiky sa s blížiacim termínom na zavedenie eura ešte zostria.

"Počítame s tým, že po prechode na euro nebudú takzvané baťovské ceny. O úspešnosti či neúspešnosti cenovej ponuky bude však naďalej rozhodovať konkurencia a trh,“ pripomína hovorkyňa spoločnosti Tesco Oľga Hrnčiarová.

Podobná situácia bola aj v Slovinsku či na Cypre, ktoré na euro prešli minulý, respektíve tento rok. V Slovinsku si napríklad jeden z obchodných reťazcov spustil vlastnú bilbordovú kampaň, že prechod na euro nezneužije a ceny prepočíta a zaokrúhli správne. Obchodná sieť, ktorá na Cypre prevádzkuje obchody rôznych značiek s oblečením, kozmetikou či potrebami pre domácnosť, sa zase rozhodla znížiť ceny na tri mesiace okolo termínu prechodu na euro plošne o jedno percento.

Čo nakúpite za jedno euro v peňaženke?

Peter Motyčka, 22 rokov
Fíha! No, asi by to stačilo na kilo banánov, možno na tri horalky. Za jedno euro by mi v krčme načapovali tak 1,7 piva, v obchode by som dostal kúpiť 1,8 mlieka, 1,2 masla. Po prechode na euro ceny ešte stúpnu, ale to je prirodzené.

Michal Gábriš, 23 rokov
Za jedno euro? Možno tak jeden chlieb a zopár rožkov. Litrovú kolu, nejaké tie sladkosti, jednu čokoládu. Na jedno maslo to však asi nevystačí. A keď Slovensko prejde na euro, tak to bude ešte horšie, určite si kúpime za jedno euro menej ako teraz.

Monika Polerecká, 23 rokov
Z ovocia by to vystačilo možno na kilo jabĺk, no sotva na kilo banánov. Ale keď si ľudia porovnajú naše ceny s cenami napríklad v Rakúsku, tak sme na tom stále lepšie. Slováci urobia za jedno euro lepší nákup ako Rakúšania.

Marta Pekárová, 65 rokov
Nákup s jedným eurom v peňaženke by dnes bola hotová katastrofa! Veď za to si človek nekúpi ani len kilo jabĺk! Možno tak jeden obyčajný chlieb, desať deka najlacnejšieho syra, šunky, nejakú lacnú čokoládu, keksíky. Nuž, nebolo by to bohviečo.

debata chyba