Brocka: Euro je politický projekt

Po zavedení eura budú Slováci bolestnejšie znášať zvyšovanie cien na svetových trhoch, domnieva sa poslanec za KDH Július Brocka. Považuje euro za politický projekt.

20.06.2008 11:56
Július Brocka Foto:
Podpredseda KDH Július Brocka
debata

Brocka zopakoval skeptický postoj KDH k zavedeniu eura na Slovensku. Podľa neho Slováci budú po zavedení eura bolestnejšie znášať zvyšovanie cien na svetových trhoch. Podľa neho sa to dá lepšie zvládať cez slovenskú korunu. „Euro je politický projekt,“ uviedol Brocka.

V súvislosti s kauzou okolo možného vyzradenia informácií o zmene centrálnej parity koncom mája Brocka upozornil na vývoj kurzu mien susedných štátov, ktoré chcú prijať euro neskôr než Slovensko. Podľa neho po zmene centrálnej parity slovenskej koruny voči euru 28. mája sa preukázalo, že euro prichádza na Slovensko priskoro. Tvrdí, že kým poľský zlotý, maďarský forint a česká koruna posilňovali voči euru, posilňovanie slovenskej koruny sa zastavilo.

Kresťanskodemo­kratické hnutie vyzvalo ministra financií Jána Počiatka, aby odstúpil za kauzu okolo možného úniku informácií o určovaní centrálnej parity slovenskej koruny voči euru. Brocka kritizoval premiéra Roberta Fica, že nevyvodil voči Počiatkovi politickú zodpovednosť a neodvolal ho z funkcie. „Je tu hodina pravdy, Robert Fico je slabý premiér, ak po takom škandále neodvolá ministra Počiatka,“ povedal Brocka.

Je to škandalózne, ak sa preukáže, že minister financií má prepojenie na finančné skupiny a premiér ho ponechá vo funkcii, odkázal Brocka. Podľa neho Fico nemal zostať len pritom, že verejne odsúdi Počiatkovo konanie. „Na predsedu vlády je toto málo,“ dodal.

debata chyba