Konverzný kurz = 30,1260 Sk za euro

Slovenské koruny sa od 1. 1. 2009 budú vymieňať za euro s kurzom 30,1260 SKK/EUR. Je to oficiálny konverzný kurz stanovený Európskou úniou pre vstup Slovenska do eurozóny ako jej 16. člena. Sto slovenských korún sa tak od januára prepočíta na 3 eurá 32 centov. Hrubý plat vo výške 20-tisíc Sk bude 663 eur 88 centov. Kurz je rovnaký ako súčasná centrálna parita. Nekonalo sa teda žiadne prekvapenie na záver - diplomatické zdroje už skôr uvádzali, že obidve čísla budú rovnaké.

08.07.2008 10:38 , aktualizované: 15:19
Euromince
Od prvého januára platí: 1 euro = 30,126 Sk
debata

Čo ďalej?

Stanovením kurzu sa formálne zakončili snahy Slovenska o prijatie spoločnej meny.

Najneskôr mesiac od stanovenia konverzného kurzu (teda od 8. augusta) budú musieť obchodníci uvádzať na cenovkách údaje súčasne v korunách aj eurách, v oboch menách budú vyjadrené napríklad aj sumy na výplatných páskach. Takzvané duálne zobrazovanie cien bude povinné do konca roka 2009.

Euro sa na Slovensku stane zákonným platidlom k 1. januáru roka 2009; súčasne v hotovostnom aj bezhotovostnom obehu a bez prechodného obdobia. Počas prvých 16 januárových dní sa bude môcť v hotovosti platiť ešte aj korunami, obchodníci by však už mali vydávať iba eurá.

30. júna 2009 sa skončí sa možnosť bezplatnej výmeny korunových mincí za eurá v komerčných bankách. V centrálnej banke ich bude možné vymeniť ešte počas piatich rokov po zavedení novej meny.

Obchodníkom zanikne povinnosť zobrazovať na cenovkách sumy súčasne v eurách aj korunách 31. decembra budúceho roku. Ľudia si tak už nebudú môcť priamo porovnať ceny tovarov v starej a novej mene. Komerčné banky zároveň prestanú bezplatne vymieňať korunové bankovky za eurové. NBS ich však spoločne s pamätnými mincami bude zamieňať bez časového obmedzenia.

Slovensko je v euroklube

Krajina vstúpi do eurozóny s kurzom na úrovni centrálnej parity rovnako ako pätnástka súčasných členov zoskupenia. Stredový kurz domácej meny voči euru sa od začlenenia do systému výmenných kurzov ERM-II v novembri 2005 dvakrát posunul na silnejšiu úroveň. Z pôvodných 38,455 koruny za euro sa parita spevnila v dvoch krokoch o viac ako pätinu na 30,1260 SKK/EUR.

Slovenská republika je jedinou krajinou eurozóny, ktorej orgány Európskej únie zmenili centrálnu paritu dvakrát. Úpravu parity zažili okrem Slovenska len dve krajiny, Írsko a Grécko. V ich prípade sa však posúvala iba raz.

Pred prijatím novej meny Slovensko muselo splniť prísne ekonomické kritériá, ktoré sa týkali napríklad stability cien či vlastnej meny. Vstupom do euro-klubu Slovenská republika predbehla ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky, ktoré si doteraz neurčili termíny pre zavedenie eura.

Okrúhly kurz nebude

Slovenský premiér Robert Fico viackrát uviedol, že by privítal ešte silnejší kurz ako je hodnota centrálnej parity, napríklad okrúhlych 30,0000 koruny za euro. Ministri financií Európskej únie však nakoniec schválili kurz na úrovni centrálnej parity – rovnako, ako v ostatných 15 členských krajinách eurozóny. Agentúra ČTK v pondelok priniesla informáciu, že podľa jej zdrojov vyvolala snaha slovenského predsedu vlády „vyjednať“ lepší kurz ako 30,1260 koruny za euro v únii pohoršenie.

Počiatek aj Šramko sú spokojní

Minister financií Ján Počiatek po rokovaní Ecofinu uviedol, že zo slovenskej strany prevláda nad výsledkom veľká spokojnosť. „Je to historický úspech pre ľudí, úroveň kurzu neohrozuje ani podnikateľský sektor,“ povedal Počiatek s tým, že dohodnutý konverzný kurz je na hranici možného zhodnotenia koruny.

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka konverzný kurz stanovený na úrovni súčasnej centrálnej parity je kurzom, ktorý zohľadňuje vývoj za posledné obdobie, vytvára dobré podmienky pre ďalší ekonomický rast, aj tlak na tlmenie rastu spotrebiteľských cien zo strednodobého hľadiska. „Takýto konverzný kurz akceptujeme a vyjadrujeme s ním spokojnosť,“ povedal Šramko.

Ohľadom ambícií vlády dosiahnuť silnejší konverzný kurz, ako bola centrálna parita, minister financií uviedol, že európske inštitúcie sa priklonili k zaužívanej praxi, a teda stanoveniu konverzného kurzu na úrovni centrálnej parity, aby sa nevytvárali žiadne nové precedensy. „Aj keď pripúšťam, že snaha vlády zaokrúhliť konverzný kurz na 30,0000 SKK/EUR bola,“ dodal Počiatek s tým, že stanovením konverzného kurzu sa uzatvorila len formálna časť príprav na vstup do eurozóny. „Dúfam, že všetky ďalšie kroky prebehnú hladko,“ konštatoval v nadväznosti na prípravu občanov na novú európsku menu.

Almunia: Pre Slovensko je to úspech

„Ide o významný úspech Slovenska, ktorý je výsledkom silnej politiky propagácie konvergencie za ostatných niekoľko rokov,“ konštatoval v súvislosti so stanovením výmenného kurzu európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia.

„Slovensko vstupuje do eurozóny presne desať rokov po jej vzniku. Za ostatné desaťročie zaznamenala spoločná mena, ktorú v súčasnosti používa približne 325 miliónov občanov, pozoruhodný úspech a Slovensko je v dobrej pozícii začať čerpať výhody účasti v eurozóne," myslí si eurokomisár. Podľa neho však ešte stále „nie sme na konci cesty“, a Sovensko musí ostať verné primeranej politike, najmä vo fiškálnej a štrukturálnej oblasti.

debata chyba