Vláda: Slovenské ceny sú relatívne nízke

Podľa ministerstva financií patrí Slovensko medzi krajiny s relatívne nízkou mierou inflácie. Výraznejšie však rástli ceny u zubárov a cena tlače.

24.09.2008 13:28
Obchod, pokladňa, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa ministerstva financií patrí Slovensko medzi krajiny s relatívne nízkou mierou inflácie. "Vývoj inflácie na Slovensku v júli 2008 bol v súlade s očakávaniami a ministerstvo financií hodnotí celkový vývoj cien v rámci globálnych podmienok ako relatívne priaznivý,“ dodáva rezort v správe o opatreniach na zabránenie neodôvodnenému rastu cien v období pred a po zavedení eura, ktorú v stredu schválila na svojom zasadnutí vláda.

Podľa rezortu financií aj pri detailnejšom pohľade na jednotlivé sektory spotrebného koša je zrejmé, že ceny rastú (až na malé výnimky) umierneným tempom.

Napriek celkovému priaznivému vývoju inflácie však rezort identifikoval dva sektory, ktoré si podľa záverov správy vyžadujú vyššiu pozornosť.

Prvou oblasťou sú stomatologické služby. Podľa ministerstva pritom rástli v prvom polroku tohto roka poplatky za stomatologické služby permanentne z mesiaca na mesiac, aj keď sa v júli ceny medzimesačne celkovo nezmenili. Druhou oblasťou, ktorá si vyžaduje vyššiu pozornosť, je podľa rezortu oblasť novín a periodík. V súvislosti s nárastom cien za tieto tovary ministerstvo uvádza, že pravdepodobne išlo o jednorazovú zmenu cien po dlhšom období, resp. sa ceny zmenili v dôsledku zaokrúhľovania v súvislosti s prípravou na cenovú konverziu.

Správa o inflácii, ktorú pripravuje MF SR, je súčasťou súboru opatrení a nástrojov, ktoré vláda používa na zabránenie neodôvodnenému nárastu cien v súvislosti so zavedením meny euro. Cieľom materiálu je na mesačnej báze posúdiť vývoj spotrebiteľských cien na Slovensku a vyvodiť záver, či je inflácia v súlade s normálnym ekonomickým vývojom alebo či ide o problém nadmerného rastu cien. Mesačná správa o vývoji cien sa bude od októbra až do konca budúceho roka predkladať na rokovanie Cenovej rady.

debata chyba