Maďari ťahajú dole aj susedov, ťažkajú si Poliaci

Finančná kríza v Maďarsku potápa aj susedné burzy, tvrdia poľskí analytici. Investorui nás hádžu do zlého koša, sťažujú sa.

21.10.2008 10:58
debata

Burzy v strednej a východnej Európe trpia a naďalej budú trpeiť kvôli finančnej kríze, ktorá zasiahla Maďarsko, domnievajú sa poľskí analytici. A to aj napriek tomu, že situácia na trhoch v Poľsku a Česku je stabilná. Likvidácia strát môže podľa expertov trvať najmenej tri roky.

Zahraniční investori vraj majú v jednom vreci Budapešť, Varšavu i Prahu. Presvedčiť sa o tom bolo možné v piatok, keď akcie všetkých troch búrz prudko klesali. Akcie pražskej burzy spadli až na štvorročné minimum a od začiatku roka stratili akcie obchodované na jej trhu hodnotu viac ako 900 miliárd českých korún.

Najmä pre Poľsko sa stala situácia v Maďarsku horšou ranou než doterajšie krachy bánk na Západe. Zlé správy doplnila aj informácia o chaose v ukrajinskom hospodárstve, ktorému chýbajú peniaze na výplatu klientov.

„Investori sa boja, že problémy Maďarska sa rozšíria do celej stredovýchodnej Európy. V tomto okamihu nemá žiaden väčší význam to, že základy poľského hospodárstva sú značne lepšie ako maďarského,“ povedal analytik Marek Juraś. „Zahraniční investori nás hodili do zlého košíka,“ domnieva sa šéf varšavskej burzy Ludwik Sobolewski.

Poľské hospodárstvo i burza podľa Sobolewského patrí k tým, ktorí úspešne čelia finančnej kríze. Odborníci sa zhodujú, že ľudia sa nemusia báť takej krízy, aká v roku 1929 ochromila Spojené štáty.

Optimisti sa domnievajú, že stredná Európa sa dotýka dna krízy. Akcie budú ešte niekoľko mesiacov stúpať na cene a najneskôr na jar sa ukáže, že úverová kríza bola zažehnaná a diabol svetovej recesie nie je tak strašný, uviedol v pondelok poľský denník Gazeta Wyborcza.

Skeptici tvrdia, že majhoršie už majú burzy za sebou, ale k pádu na dno ešte kúsok chýba. Podľa nich budú síce akcie o niečo stúpať, ale an začiatku budúceho roka sa burzy vrátia k stratám. Podľa Piotra Kuczyńského zo spoločnosti Xelion návrat do pozícii pred krízou bude trvať tri až päť rokov. Ešte pesimistickejší je Marcin Kiepas z firmy X-trade Brokers, ktorý tvrdí, že súčasná finančná kríza je tak hlboká, že bude trvať osem až desať rokov, než sa burzy vrátia k svojim rekordom.

debata chyba