Česi už len spomínajú na silnú korunu, oslabila aj na 26 Kč za euro

Česká koruna sa vo štvrtok na začiatku obchodovania oslabila za hranicu 26 Kč za euro. V polovici júla sa pritom obchodovalo euro približne za 23 Kč a dolár za 14,50 Kč. V súčasnosti je potrebné za dolár zaplatiť viac ako 20 Kč.

23.10.2008 09:38 , aktualizované: 17:33
debata

Česká koruna bola najslabšia od konca minulého roku. Kvôli problémom maďarskej ekonomiky považujú investori stredoeurópsky región za príliš rizikovú oblasť. Poobede však kurz korigoval a po rýchlej ceste jedným smerom sa rovnako rýchlo vybral aj druhým a skočil späť pod hranicu 25 Sk Kč za euro.Dolár stál poobede 19,50 Kč.

Oslabovanie českej koruny, ktoré súvisií so sťahovaním sa investorov zo stredoeurópskych trhov, však teší exportérov, ktorým príliš silná koruna spôsobovala veľké straty. Slabnúca mena však môže vyvolať tlak na zvyšovanie inflácie, pretože zdražuje tovarz dovozu. Podľa analytikov však bude určitý čas trvať, kým sa to prejaví. Ceny by mohol udržať aj slabnúci dopyt, ktorí núti obchodníkov udržať ceny. Navyše ceny komodít ako je ropa klesajú, takže slabšia koruna by mohla len zmierniť ich pokles. To isté v prípade palív.

„Nedomnievam sa, že tovar dovážaný za doláre by musel citeľnejšie zdražieť, pretože v dobách pádu doláru sa s výnimkou niektorej elektroniky rozhodne takmer nezlacňovalo. Jasným príkladom sú odevy a oblečenie,“ uviedol analytik ČSOB Petr Dufek.

debata chyba