V pondelok sa začne dostavba Mochoviec

V pondelok začne dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach za desiatky miliárd korún. V diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to v nedeľu povedal premiér Robert Fico.

02.11.2008 15:29
Mochovce, Jaslovské Bohunice, jadrová atómová... Foto:
Ilustračné foto
debata

Presnú výšku investície, ktorú Slovenské elektrárne (SE) do dokončenia jadrovej elektrárne vynaložia, šéf vládneho kabinetu nespresnil. Podľa skorších informácií si celý projekt vyžiada 1,8 miliardy eur (54,2 miliardy korún).

„Zajtra (v pondelok) ideme otvárať výstavbu Mochoviec,“ uviedol Fico. Hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva termín spustenia prác nechcel komentovať. Nové bloky by mali predovšetkým nahradiť výpadok elektrickej energie po nútenom odstavení dvoch blokov jadrovej elektrárne V-1 v Jaslovských Bohuniciach, ku ktorému sa Slovensko zaviazalo pred vstupom do EÚ.

Premiér v minulosti väčšinového vlastníka SE, taliansky Enel, kritizoval za pomalé tempo dostavby Mochoviec. Pohrozil mu aj vyvlastnením, pokiaľ jadrovú elektráreň nedokončí. Tretí a štvrtý blok elektrárne v Mochovciach sa začal stavať v roku 1987, projekt bol zastavený o päť rokov neskôr. Technologická časť nedokončených blokov je rozostavaná na 30 percent, stavebná časť na 70 percent.

Elektrárne naopak tvrdili, že s prácami nemeškajú a prisľúbili, že sa budú snažiť dodržať plánovaný termín dostavby v rokoch 2012 a 2013. Na práce už majú SE potrebné stavebné povolenie.

debata chyba