Fico pohrozil z Bruselu slovenským bankám

Slovenský premiér Robert Fico pohrozil z Bruselu slovenským bankám. Zlepšite prístup k úverom, inak na vás zatlačíme novými zákonmi, povedal.

12.12.2008 06:01 , aktualizované: 07:42
Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Fico žiada, aby sa banky na Slovensku prestali správať konzervatívne a zlepšili prístup k úverom. V pondelok sa stretne s ich predstaviteľmi. Ak bankový sektor patrične nezareaguje, je pripravený urýchlene presadiť nové zákony.

„Budeme v pondelok tvrdo tlačiť na komerčné banky, aby sa začali  správať primerane objemu peňazí, ktoré majú momentálne k dispozícii,“ povedal Fico. Podľa neho si Slováci uložili do bánk 50 miliárd slovenských korún. Dôvodom je zavedenie eura i 100-percentná garancia vkladov, uviedol. “Nie je možné, aby chladnička bola plná jedla a my zomrieme od hladu,” komentoval situáciu premiér.

Podľa Fica nie je možné, aby podnikatelia avizovali, že keď potrebujú teraz úvery, ktoré by skôr bez problémov dostali, tak na ne nedosiahnu.

„Ak neuvidíme spoluprácu komerčných bánk, tak zasiahneme normálne tvrdo cez vládu. Ak bude treba, zvoláme mimoriadnu schôdzu Národnej rady a schválime zákony skráteným legislatívnym konaním,“ povedal Fico.

Premiér tiež uviedol, že vláda je pripravená bankám aj pomôcť. Napríklad spoluprácou záručnej banky s komerčnými bankami pri poskytovaní garancií pri komerčných úveroch.

Stretnutie lídrov štátov Európskej únie v Bruseli, na ktorom sa zúčastňuje slovenský premiér, sa venuje aj súčasnej finančnej a hospodárskej kríze. Kríza, hlboká kríza, ešte hlbšia kríza, zhrnul doterajšie rokovanie summitu Fico.

Podľa Fica neformálne prakticky od každého na stretnutí zaznievalo, že je potrebný tlak na bankový sektor. „Vyzýva na to priamo aj Európska rada (summit),“ povedal.

Dodal, že tento sektor, ktorý krízu spôsobil, je teraz mimoriadne opatrný a konzervatívny. Vláda chce, aby sa opäť začal správať tak, ako sa od neho očakáva. „Aby poskytoval pôžičky a financoval projekty. Aby peniaze tiekli,“ dodal Fico.

Súčasná kríza podľa neho nemá obdobu a už teraz je podstatne väčšia ako kríza v 30. rokoch 20. storočia. Medzi predákmi únie prevládajú mimoriadne pesimistické odhady, týkajúce sa roku 2009, povedal slovenský premiér.

Fico považuje za určité zadosťučinenie, že plán SR na minimalizáciu dopadu krízy a postoje Európskej rady sú “mimoriadne súladné”.

debata chyba