Korunami i eurami sa dá platiť naraz

Kto nestihol vložiť zvyšné slovenské koruny do banky, môže ich ešte najbližšie dva týždne míňať v obchodoch. Platby korunami a eurami sa pritom dajú kombinovať. Či sú obchodníci na túto možnosť pripravení, preverí práve piatok - prvý pracovný deň. Na Nový rok totiž väčšina obchodov zostala zatvorená.

02.01.2009 07:29
Euro - štart Foto:
Euro je tu - Slovensko už delí ceny tridsiatimi.
debata

Ak človek nakúpi v obchode napríklad za 25 eur (753,15 koruny) a bude chcieť z peňaženky minúť posledných 350 korún a zvyšok doplatiť 20–eurovou bankovkou, pokladníčka sa celkom zapotí. Od sumy nákupu odpočíta slovenskú hotovosť a zvyšok 403,15 koruny prepočíta konverzným kurzom na eurá. Doplatiť tak zostane 13,38 eura. Zákazníkovi teda vydá 6,62 eura (necelých 200 korún).

DISKUTUJTE:
Aké sú vaše prvé skúsenosti s eurom?

Väčšinu prepočtových operácií by vo väčších obchodoch mali zvládnuť pokladnice. Predavači v menších predajniach sa potrápia viac, alebo si budú musieť pomáhať eurokalkulačkami.

"Počas duálneho obehu netreba zneužívať obchody na zamieňanie peňazí. Slúžia najmä na domíňanie korún,“ upozornil splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát. V prvých dňoch by ľudia k sebe mali byť zhovievaví a trpezliví. "Nie každý vie prepočítať sumy a peniaze bleskovo,“ dodal Barát.

Koľko odteraz zaplatíme
Chlieb 0,99 eur 29,90 Sk
Rožok 0,06 eur 1,90 Sk
Plechovka piva 0,58 eur 17,50 Sk
Horalky 0,32 eur 9,50 Sk
Maslo 125 g 0,93 eur 27,90 Sk
Cukor 1 kg 0,89 eur 26,90 Sk
Cigarety 2,82 eur 85,00 Sk
Benzín 1 l 0,996 eur 30,00 Sk
Nafta 1 l 1,135 eur 34,10 Sk
Lístok do kina 5,94 eur 179,00 Sk

Povinnosť zobrazovať všetky ceny duálne, teda v korunách aj eurách, platí naďalej po celý tento rok. Kým na regálových cenovkách sa garde eurovej a korunovej sumy nemení, na bločkoch z registračných pokladníc musia byť od 1. januára ceny jednotlivých položiek nákupu zobrazené v eurách. V oboch menách musí byť len konečná suma nákupu, ktorú človek pri pokladnici zaplatí.

Väčšiu sumu korún je najľahšie zmeniť na eurá v banke. Až do pondelka sa banky budú venovať najmä zmenárenskej činnosti. Do 16. januára zamenia bez poplatkov za eurá akúkoľvek sumu v korunách. Banky mali netradične štyri hodiny otvorené aj vo štvrtok, rady sa však pred nimi netvorili.

"Prví ľudia prišli do pobočiek bezprostredne po ich otvorení. Záujem bol najmä o výmenu hotovosti,“ uviedla Elena Kohútiková, šéfka eurovýboru VÚB banky.

Ľudia nosili vo veľkom peniaze do bánk najmä v posledných dňoch roka, po vianočných sviatkoch. "Klienti vložili na účty rekordnú sumu v pondelok 29. decembra, keď do banky priniesli toľko peňazí, ako bežne za celý mesiac,“ povedal hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer.

Počas nadchádzajúcich dní prevádzkovatelia postupne sfunkčnia aj predajné automaty na cestovné lístky, sladkosti, nápoje či kávomaty.

Anketa: Ste radi, že sa na Slovensku platí eurom?

Adam, 17-ročný študent
No mne je to jedno, ale tak asi sa teším. Len mi prekáža, že bude málo papierových peňazí. Na to si nebudem vedieť zvyknúť. Veľa mincí a, naopak, málo bankoviek, to mi dosť prekáža.

Filip, 31-ročný tréner
Jasné, veľmi sa teším. Veľmi často chodím do Rakúska. Vždy, keď tam cestujem, sa musím obťažovať s výmenou peňazí. A to sa teraz skončí, takže ušetrím čas aj peniaze.

Andrej, 21-ročný študent
Euro podľa mňa už má nejaké výhody vo svete, takže jeho zavedenie u nás beriem celkom pozitívne. Nebojím sa ničoho, bude to fajn.

Michal, 45-ročný predavač
Nebude to žiadna tragédia. Jednoducho s eurom vykročíme do nového roka a určite budeme spokojní. Ani nám nič iné nezostáva.

debata chyba