Únia zvažuje, čo sa dá v plynovej kríze robiť

So stupňujúcou sa krízou dodávok plynu z Ruska do Európskej únie sa zvažujú rôzne mimoriadne opatrenia. Objavila sa napríklad možnosť znovu spustiť staré jadrové reaktory, zdieľanie zásob plynu či zvolanie summitu EÚ-Rusko-Ukrajina, píše na erbových stránkach server EUobserver.

07.01.2009 10:07
plyn Foto:
Ilustračné foto
debata

Od stredy rána neprúdi do Európy žiadny ruský plyn. České predsedníctvo EÚ a Európska komisia opakovane vyzvali obidve strany, aby obnovili dodávky. Únia však odmieta byť vťahovaná do sporu dvoch strán, ktorý označuje ako obchodný. EÚ žiada, aby dostala to, čo má zmluvne potvrdené.

Spor medzi Ukrajinou a Ruskom sa týka cien plynu na tento rok. Napriek zvýšenému úsiliu a diplomatickým aktivitám nieje podľa serveru jasné, ako túto situáciu riešiť. „Nikto presne nevie, čo je v hre a o čom ten konflikt naozaj je,“ povedal serveru nemenovaný český diplomat, podľa ktorého sa to v zlom odráža na ukrajinskej a ruskej reputácii.

Český premiér Mirek Topolánek, ktorého krajina predsedá EÚ, v utorok, ešte pred kompletnou odstávkou plynu pripustil, že krajnou možnosťou je zvolať vrcholné stretnutie EÚ-Ukrajina-Rusko.

V piato sa tiež stretne koordinačná skupina EÚ, ktorá sa problematikou plynu zaoberá. Na tomto rokovaní sa bude diskutovať, aké možné kroky či prejavy solidarity s najviac postihnutými štátmi by EÚ mohla urobiť.

„V rôznych členských štátoch existujú zásoby, ktoré by mohli byť použité. Mohlo by sa prejsť na iné druhy palív,“ povedal napríklad hovorca Európskej komisie Ferran Tarradellas.

Z ťažko zasiahnutého Bulharska zaznieva myšlienka obnoviť prevádzku jedného či dvoch odstavených jadrových reaktorov, čo by mohlo byť na základe bulharskej prístupovej zmluvy možné.

debata chyba