Zatvorený plynový kohútik vyhnal ľudí z fabrík

Zastavená výroba v automobilke PSA Peugeot Citroën, v žilinskej Kii, najnižší chod v oceliarňach U. S. Steel Košice a nútená dovolenka pre stovky ľudí. Zatvorený kohútik ruského plynu v stredu prinútil viaceré slovenské fabriky zastaviť či pribrzdiť produkciu, vo štvrtok sa k nim pridajú ďalšie vrátane dvoch automobiliek. Plyn úplne prestal prúdiť na Slovensko, a teda aj ďalej do Európy, v stredu zavčasu ráno.

08.01.2009 06:50
Plyn, dispečing Foto:
Pracovníci hlavného slovenského plynárenského dispečingu v Bratislave sledujú situáciu v distribučnej sieti po poklese dodávok plynu z Ruska.
debata

"Dennú spotrebu plynu máme vyše 80–tisíc kubíkov, z SPP dostaneme zajtra okolo sedemtisíc, čo znamená zastavenie výroby. Predpoludňajšia zmena pracovať nebude. A ráno sa rozhodneme, či budeme, alebo nebudeme popoludní vyrábať,“ uviedol Peter Švec, hovorca PSA Peugeot Citroën.

Zamestnancom, ktorí zostanú doma, firma preplatí 65 percent zo mzdy alebo môžu čerpať dovolenku. Úplné zastavenie výroby oddnes ohlásila aj žilinská Kia. Tretia automobilka, bratislavský Volkswagen, má až do konca týždňa celozávodnú dovolenku.

Oceliarne v Košiciach podľa informácií Pravdy znížili chod vysokých pecí na najnižší možný stupeň a oceľ neprodukujú. Obmedzenia zatiaľ plánujú na sedem dní. Hovorca podniku Ján Bača túto informáciu nepotvrdil ani nevyvrátil.

Je mimoriadna situácia a my sme urobili kroky, ktoré sú logické, berúc do úvahy náš výrobný tok,“ uviedol v stanovisku.

O výnimku v regulácii plynu žiadal v stredu rezort pôdohospodárstva pre pivárov. "Výroba sladu sa nedá zastaviť z hodiny na hodinu. Na prerušenie potrebujeme najmenej týždeň,“ povedal Roman Šusták, riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek ich požiadavku odmietol.

Ohrozená je produkcia šesťtisíc ton naklíčeného sladovníckeho jačmeňa za takmer dva milióny eur (60 miliónov korún). Hoci najväčšie podniky musia stroje vypínať, Jahnátek (Smer) si nemyslí, že plynový výpadok by mal pribrzdiť ekonomiku krajiny či štátnu kasu.

Ministerstvo v stredu vyhlásilo odberový stupeň osem z desaťstupňovej škály, ktorý podniky núti obmedziť výrobu. Plyn môžu fabriky využívať len na to, aby sa im nezničili stroje.

V rámci obmedzení napríklad papierne SHP Group v Harmanci nedostali ani tretinu z dennej dodávky plynu. Dva stroje na výrobu suroviny preto musel podnik popoludní odstaviť. V prípade dlhšieho obmedzenia dodávok plynu dôjde podniku surovina asi v priebehu dvoch týždňov.

"Môžeme ju doviezť zo sesterského podniku v Bosne, ale bolo by to veľmi drahé,“ skonštatovala Drahuša Kováčiková z papierní. Cementáreň Holcim dostala v stredu namiesto 17–tisíc len 10–tisíc kubíkov plynu a nemohla tak rozbehnúť posviatkovú plánovanú výrobu bieleho cementu. V skladoch sú však ešte zásoby cementu. Podobne nerozbehlo časť výroby ani Chemko Strážske na východe Slovenska.

O obnovení dodávok plynu do Európy budú vo štvrtok rokovať najvyšší predstavitelia Ruska a Ukrajiny. "Myslím si, že dôjde k dohode,“ povedal v stredu pre Pravdu zdroj blízky ruskému Gazpromu, ktorý si neželal byť menovaný. Európa by v takom prípade bola bez ruského plynu dva dni, podobne ako pred troma rokmi, keď sa Rusi a Ukrajinci tiež hádali o ceny plynu a prepravy,

debata chyba