Jahnátek varuje pred kolapsom, vláda zváži spustenie Bohuníc

Veľkí odberatelia neušetrili toľko plynu, koľko štát po obmedzení odberu predpokladal. Minister Ľubomír Jahnátek varoval, že ak nebudú disciplinovanejší, môže skolabovať celá sústava. Plyn z Ruska na Slovensko stále neprúdi.

08.01.2009 13:56 , aktualizované: 17:06
Ľubomír Jahnátek Foto:
Ľubomír Jahnátek, minister hospodárstva.
debata

Predpokladané zníženie spotreby plynu malo byť v objeme 4,3 milióna kubických metrov plynu denne. „Za včerajší deň (streda) sa nám podarilo ušetriť iba 1,3 milióna metrov kubických plynu,“ uviedol Jahnátek na tlačovej besede po zasadnutí krízového štábu.  Rozdiel bol vyrovanný jednorazovým mimoriadnym odberom zo zásobníkov a znížením tlaku v prenosovej sústave, povedal. 

DISKUTUJTE:Čo hovoríte na krízovú situáciu s plynom?

„Toto je ten zlý scenár, ak nám bude klesať tlak v prenosovej sústave,“ dodal minister. Vyzval všetkých odberateľov plynu, ktorí spadajú pod vyhlásený regulačný stupeň osem, aby dodržali obmedzenia. Odberateľov bude kontrolovať Slovenská energetická inšpekcia, ktorá môže nedisciplinované podniky aj pokutovať.

„Ak bude nepriaznivý trend pokračovať, títo odberatelia neohrozujú len seba, lebo za pár dní nám systém skolabuje, ale navyše sa ohrozia dodávky obyvateľom a nemocniciam,“ povedal.

Simulovanie rôznych scenárov v Slovenskom plynárenskom priemysle podľa Jahnátka ukázalo, že ak by sa denne ušetrili dva milióny kubíkov plynu, do desiatich dní systém skolabuje. Šéf predstavenstva SPP Bernd Wagner potvrdil, že podnik je schopný dodávať plyn odberateľom desať dní kdekoľvek na Slovensku.

V prípade, že nepriaznivý trend s odberom plynu bude pokračovať, krízový štáb podľa Jahnátka odporučí vláde opäť pripojiť do siete reaktor v Jaslovských Bohuniciach, ktorý odstavila iba koncom roka. Premiér Robert Fico vyhlásil, že je pripravený zvolať vládu na posúdenie tejto žiadosti kedykoľvek, cez deň alebo v noci.

„Ak jediným riešením bude naštartovanie (atómovej elektrárne), beriem ako predseda vlády Slovenskej republiky plnú zodpovednosť nielen za spustenie bloku, ale aj za všetky dôsledky, ktoré bude mať toto spustenie na úrovni Európskej únie,“ vyhlásil Fico.

Spustenie reaktora je krajná možnosť, ale ak sa dodávky plynu neobnovia do 48 hodín, bude reálna. Opätovné pripojenie čerstvo odstaveného reaktora by trvalo asi týždeň.

debata chyba