Tretinu CME, majiteľa Markízy, kúpil Time Warner

Americký mediálny kolos Time Warner prevezme necelú tretinu akcií spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá vlastní aj súkromnú televíziu Markíza a českú stanicu Nova. Za obchod zaplatí 241,5 milióna dolárov (178 mil. eur).

24.03.2009 08:21
Areál TV Markíza Foto:
debata

Firmy plánujú spoločne založiť v krajinách strednej a východnej Európy nové televízne stanice, ktoré by mali vysielať zahraničné filmy a televízne seriály vrátane titulov vlastnených štúdiom Warner Bros.

CME vďaka odpredaju akcií získa peniaze, ktoré jej pomôžu prekonať útlm v regióne. "Verím, že spojenectvo s Time Warner urýchli budúci rozvoj CME a pozdvihne firmu na úroveň, o ktorej som pred 15 rokmi mohol len snívať,“ povedal jeden zo zakladateľov a súčasných riaditeľov spoločnosti Ronald Lauder.

Time Warner získa 19 miliónov nových akcií CME a dostane dve miesta v správnej rade. Až na niektoré výnimočné prípady však bude štyri roky za akcie Time Warner hlasovať sám Lauder z CME.

Podľa analytika Atlantik FT Patricka Vyroubala je to pozitívna správa pre akcie CME. Mala by totiž zmenšiť obavy investorov, čo sa týka stavu hotovosti v CME. Pripomenul tiež, že akcie CME majú vyššiu hodnotu ako 12,7 dolára, za ktorú ich v priemere získa americký gigant.

Obchodovanie s akciami CME na pražskej burze bolo V PONDELOK popoludní pre prudký nárast ich ceny pozastavené. V reakcii na správu o investícií Time Warner vzrástli akcie CME okolo druhej popoludní o viac ako 37 percent na 255,7 českej koruny. Na americkej burze Nasdaq, kde sa s akciami CME tiež obchoduje, vzrástol ich kurz o 28 percent.

"CME je z dlhodobého hľadiska ideálne situovaná pre obdobie, keď sa stredná a východná Európa vrátia k výraznému rastu a mediálny sektor v týchto krajinách prejde ďalším vývojom,“ uviedol vo vyhlásení šéf Time Warner Jeff Bewkes. Televízne stanice zo skupiny CME môže v regióne sledovať až 97 miliónov divákov.

debata chyba