Výrobca Ficovej topánky ruší fabriku

Obuvnícka firma Gabor zatvára závod v Liptovskom Mikuláši. Poslední z vyše 400 zamestnancov odchádzajú koncom tohto mesiaca. Na Slovensku tak spoločnosti zostane iba fabrika v Bánovciach nad Bebravou. Práve tam podľa premiéra Roberta Fica ušili topánku, ktorou pred voľbami 2002 dokazoval, že kupuje slovenské výrobky. Neskôr sa ukázalo, že aj keď je topánka od Gabora, vyrobili ju v Portugalsku.

30.03.2009 08:25
Gabor, topánky Foto: ,
Gréta Janáková z Bánoviec nad Bebravou robí v Gabore už jedenásť rokov. "Nastúpila som po materskej krátko po tom, čo fabriku otvorili. Nechcem ani pomyslieť, že by som mala ísť odtiaľto preč, dúfam, že nás prepúšťanie obíde."
debata

Vo vestibule fabriky v Bánovciach nad Bebravou minulý týždeň vyčkávali ďalší záujemcovia o prácu. Okolité firmy prepúšťajú, ľudia sa obracajú na spoločnosť, ktorá roky robila nábor a stále potrebovala pracovníkov.

„Doteraz som robila v trenčianskej Merine, ale od 1. apríla som bez práce,“ hovorí 49-ročná Oľga Horajsová z Mníchovej Lehoty. Nemá síce do Bánoviec vhodné autobusové spojenie, ale dúfa, že by ju zobral firemný autobus, ktorý z Trenčína vozí 14¤nepočujúcich. Bývalých zamestnancov Ozety Trenčín, ktorá zanikla pred dvoma rokmi.

Aj Viere Fábryovej sa pracovná zmluva o pár dní skončí. Prišla z Partizánskeho, z obuvníckej firmy, ktorá prepúšťa zamestnancov. Dúfa, že v Bánovciach prácu nájde. „Ak oni povedia áno, tak moje rozhodnutie bude určite áno,“ povedala Hyacinta Vidová, ktorá tiež prišla o prácu v Partizánskom.

Kým výrobňu v Liptovskom Mikuláši Gabor od apríla zatvára, Bánovce idú ďalej. „Paradoxne, týmto sme postavenie závodu v Bánovciach nad Bebravou posilnili. Prevezme časť výroby z Liptovského Mikuláša. Vlani sme vyrobili 2,2 milióna párov obuvi, tento rok chceme vyrobiť asi 2¤milióny párov. Pokles výroby nebudeme riešiť prepúšťaním. Nebolo by dobré zbavovať sa ľudí, ktorých sme sem krvopotne dostali v minulých dvoch rokoch,“ povedal konateľ spoločnosti Juraj Vodička.

Koncern Gabor má sídlo v Nemecku, závody si vybudoval v Rakúsku, Portugalsku a na Slovensku. Každý závod sa špecializuje na iný typ obuvi, v Bánovciach nad Bebravou vyrábajú dámsku obuv. Spoločnosť si zakladá na kvalite svojich výrobkov, čomu zodpovedá aj cena, od ktorej nemieni ustúpiť ani v čase hospodárskej krízy.

Obuvou od Gabora sa v roku 2002 chválil súčasný premiér Robert Fico. Na jednom z bilbordov sa objavil s elegantnými poltopánkami, ktoré mali byť symbolom poriadku. Vedľa Fica na plagáte trónil Vladimír Mečiar s kovbojskými čižmami pripomínajúcimi divokú privatizáciu. Fico tvrdil, že jeho topánky označené Made in Slovakia, vyrobili v Bánovciach. Tam však šijú obuv pre ženy. Na otázku, či Fico naďalej uprednostňuje slovenské topánky značky Gabor, Úrad vlády neodpovedal.

debata chyba