Lotyšsko zverejnilo hrozivé čísla, ekonomika klesla o 18 percent

Lotyšská ekonomika zaznamenala v prvom kvartáli tohto roku v porovnaní s predošlými troma mesiacmi pokles o 28,7 percenta, čo je najviac od roku 1992. V medziročnom porovnaní došlo v prvých troch mesiacoch 2009 k oslabeniu na úrovni 18 percent.

11.05.2009 16:12
debata

Vyplýva to z oficiálnych údajov zverejnených v pondelok štátnym štatistickým úradom. Krajinu zasiahla jedna z najhorších hospodárskych recesií od rozpadu Sovietskeho zväzu.

Objem produkcie klesol v sledovanom období o 22 percent, maloobchod zaznamenal zníženie o 25 percent a hotely a reštaurácie o 34 percent. Naďalej sa znižovali aj príjmy z daní.

Prepad ekonomiky bol horší ako očakávali analytici, ktorí predpokladali mínus 16,2 percenta. Analytik Peteris Strautins zo spoločnosti Swedbank predpovedal, že celoročný pokles môže byť 20-percentný. Dodal však, že koncom roka by sa hospodárstvo mohlo začať oživovať.

Lotyšsko už vlani muselo požiadať Medzinárodný menový fond a Európsku úniu o pomoc vo výške asi 7,5 miliardy eur. Prispejú aj škandinávske krajiny, Česko, Poľsko a Estónsko.

debata chyba