Mikloš: Hrozí kolaps verejných financií

Slovensku hrozí kolaps verejných financií. Myslí si to podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš. Podľa neho vláda na jednej strane totiž plytvá vo veľkom rozsahu s verejnými zdrojmi a na druhej strane neprijíma kroky, ktoré by zvyšovali konkurencieschopnosť Slovenska.

17.06.2009 14:09
Ivan Mikloš Foto:
Ivan Mikloš
debata

„Vláda neprijíma kroky, ktoré sú potrebné na šetrenie. Vláda ešte neprijala žiadne kroky, ktoré by zabránili hrozbe rozvratu verejných financií. Vláda aj ministerstvo financií v tejto oblasti ukazuje nezodpovedné, nekompetentné a bezradné kroky,“ povedal v stredu  Mikloš.

Kabinet by sa podľa jeho slov mal vo väčšej miere sústrediť na prijímanie opatrení, ktoré pomôžu Slovensku po skončení krízy znova dosahovať hospodársky rast. SDKÚ-DS chce preto svoje protikrízové opatrenia predstaviť budúci týždeň v rámci pripravovaného okrúhleho stola.

Negatívne dopady hospodárskej krízy na slovenskú ekonomiku vo väčšom rozsahu ako sa pôvodne predpokladalo v utorok oficiálne potvrdilo aj ministerstvo financií. V pravidelnej aktualizácii makroekonomickej prognózy revidoval rezort odhad rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku na záporných 6,2 percenta.

Ministerstvo tak očakáva ešte pesimistickejší vývoj hospodárstva ako Národná banka Slovenska, ktorá predpokladá tohtoročný pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,2 percenta.

Ministerstvo zverejnilo aktuálny odhad vývoja ekonomiky v rámci očakávaných makroekonomických prognóz, na základe ktorých v najbližších dňoch prehodnotí aj očakávané daňové príjmy. Potvrdením očakávanej recesie v tomto roku tak ministerstvo financií výraznejšie zmenilo pod vplyvom prehlbujúcej sa krízy svoje pôvodné prognózy z februára tohto roka, ktoré počítali s celoročným rastom výkonu slovenskej ekonomiky o 2,4 percenta.

debata chyba