SkyEurope presúva viedenské lety do Bratislavy aspoň do stredy

Mnohí pasažieri, ktorým nízkonákladový prepravca SkyEurope Airlines od soboty presmeroval odlety z Viedne do Bratislavy, sa prichádzajú registrovať priamo na slovenské letisko, uviedol v sobotu hovorca firmy Tomáš Kika.

15.08.2009 13:32 , aktualizované: 17:29
Letisko v Bratislave
Bratislavské letisko
debata

SkyEurope dočasne odklonila všetky lety z rakúskej metropoly na Slovensko, pretože viedenské letisko ich pre neuhradené dlhy spoločnosti odmietlo ďalej odbavovať. Cestujúcim firma ponúkla autobusovú prepravu medzi oboma letiskami.

„Atmosféra medzi pasažiermi je štandardná. Veľmi veľa pasažierov využíva možnosť registrácie do prepravy priamo na letisku v Bratislave,“ poznamenal Kika. Cestujúci sa môžu prihlásiť na let aj na viedenskom letisku, odtiaľ pre nich SkyEurope zabezpečuje bezplatnú prepravu autobusom, dodal. Autobusy sú nachystané aj na opačný smer pre pasažierov, ktorí namiesto Viedne pristanú v Bratislave. Hovorca však nedokázal spresniť, či niektorí klienti, ktorí už mali zakúpené letenky, na svoj let nenastúpili.

Prepravca by mal v sobotu aj v nedeľu z Bratislavy vypraviť po 11 pôvodne viedenských odletov a príletov, všetky majú posunuté časy. Na prepravu zaregistrovaných pasažierov si prenajal autobusy od spoločnosti Student Agency. Medzi rakúskym letiskom Schwechat a Bratislavou, ktoré sú vzdialené niekoľko desiatok kilometrov a prepojené diaľnicou, pravidelne premávajú aj linky iných autobusových prepravcov.

SkyEurope chce cestujúcim kompenzovať presun z viedenského letiska do Bratislavy voľnými letenkami. Hovorca firmy Kika rádiu Impuls povedal, že tým, ktorých sa presun autobusmi na Slovensko týka, zašlú vocucher na e-mail, ktorí uviedli pri registrácii. Klent bude musieť zaplatiť iba letiskové poplatky. Letenka bude časovo neobmedzená.

Podľa informácií z internetovej stránky SkyEurope budú lety v náhradnom režime odbavované do stredy 19. augusta. „Je to dočasné riešenie,“ potvrdil Kika. Viedenské letisko tento týždeň už na niekoľko hodín prestalo odbavovať lietadlá SkyEurope. Po dohode s firmou, že do piatkového popoludnia vyrovná svoje podlžnosti, však pokračovalo v obsluhe jej strojov.

Podľa agentúry APA vedenie letiska vo Viedni a SkyEurope teraz spolu nerokujú. „Na letisku vo Viedni radi privítame každú leteckú spoločnosť, ale za služby, ktoré poskytujeme, musíme tiež dostať zaplatené,“ povedal hovorca letiska Peter Kleeman.

Viedneské letisko počas tohto týždňa lietadlá SkyEurope nevybavovalo niekoľko hodín. Firma v piatok svoje dlhy uhradila, ale peniaze prišli na účet letiska s 20-minútovým oneskorením a terminál nechcel vziať späť svoje rozhodnutie o skončení poskytovania služieb. Podľa televízie TA3 však SkyEurope poslala na účet nižšiu sumu, než Viedeň žiadala.

V Bratislave má SkyEurope jednu zo svojich základní, v prvom polroku bola firma na letisku druhým najväčším prepravcom. „Letisko disponuje dostatočnými kapacitami na vybavenie cestujúcich priamo v Bratislave,“ povedala pre Slovenskú televíziu hovorkyňa bratislavskej letiskovej spoločnosti Dana Madunická. Bránami letiska do konca júla prešlo o štvrtinu menej cestujúcich ako v rovnakom období vlani. Záujem o cestovanie znížila svetová hospodárska kríza.

Spoločnosť SkyEurope je od svojho vzniku v strate, jej problémy sa tento rok prehĺbili. Firma vstúpila do režimu ochrany pred veriteľmi, neskôr jej súd povolil reštrukturalizáciu pod dohľadom správcu. Pred niekoľkými týždňami oznámila, že našla investora. Získanie financií je však podmienené úspešným dokončením reštrukturalizácie. Preklenúť problémy s hotovosťou by jej mala pomôcť aj dohodnutá krátkodobá pôžička.

Podľa informácií z médií SkyEurope zatiaľ podržali aj zamestnanci, ktorí vraj súhlasili s odkladom výplaty júlových miezd. Ak by tak neurobili, správca by údajne ukončil podnikanie spoločnosti.

debata chyba