Za súkromné diaľnice bude štáť platiť 700 miliónov eur ročne

Slovensko by malo od roku 2014 splácať približne 700 miliónov eur (21,09 miliardy Sk) ročne za diaľnice, ktoré ministerstvo dopravy plánuje postaviť v rámci troch balíkov projektov súkromno-verejného partnerstva (PPP projekt).

13.10.2009 17:31
Výstavba cesty R1 Foto:
Výstavba cesty R1
debata

Na utorňajšom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub to povedal minister dopravy Ľubomír Vážny. Vláda predpokladá, že prostredníctvom PPP postaví 157 kilometrov diaľnic rýchlostných ciest.

Vážny povedal, že očakávaná výška splátky za diaľnice sa v priebehu 30 rokov meniť nebude. To by znamenalo, že krajina súkromným investorom zaplatí za výstavbu a údržbu ciest 21 miliárd eur (632,65 miliar­dy Sk).

Predpokladaná ročná úhrada by v súčasnosti tvorila zhruba päť percent plánovaných výdavkov štátneho rozpočtu. Vzhľadom na očakávaný rast ekonomiky, a teda aj príjmov a výdavkov rozpočtu, by však bola podľa Vážneho o 20 rokov zanedbateľnou čiastkou.

V súčasnosti vynakladá Slovensko na výstavbu a údržbu diaľnic a rýchlostných ciest ročne 20 miliárd slovenských korún (663,89 milióna eur), od roku 2014 alebo 2015 by musel rozpočet zvládnuť v súvislosti so splátkou približne dvojnásobnú záťaž, uviedol minister. „V prvých rokoch tento záväzok bude určitým problémom, (…) ale už dnes sa na toto obdobie štát pripravuje,“ povedal Vážny.

Vláda chce prostredníctvom PPP projektov urýchliť stavbu cestnej infraštruktúry v krajine, pôvodne plánovala diaľnicou spojiť Bratislavu a Košice do roku 2010. V súčasnosti počíta ministerstvo v prípade úspechu všetkých troch projektov s rokom 2013.

V septembri sa v rámci prvého balíka PPP projektov začala stavba rýchlostnej cesty R1, po nej majú prísť na rad severné úseky diaľnice D1. Pri nej je zatiaľ financovanie zo súkromných peňazí otvorené, pretože konzorcium firiem, ktoré zákazku dostalo, zatiaľ nezískalo od bánk potrebné peniaze. Nedávno vláda preto schválila dodatok ku koncesnej zmluve, v ktorej posunula firmám termín na ich získanie do 15. februára 2010. Ak koncesionár prostriedky od bánk nezíska, vláda sa podľa Vážneho bude usilovať o čerpanie peňazí z eurofondov.

Súťaž, ktorú vypísalo ministerstvo na stavbu ciest a tunelov diaľnice D1 v okolí Žiliny (tretí balík PPP projektov) chce uzavrieť do konca októbra tohto roka. Finančný plán má byť podľa odhadov rezortu dopravy jasný do polovice budúceho roka.

debata chyba