Trnavská automobilka PSA prekročí tohtoročný plán

Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën vyrobí v tomto roku viac ako 200 tisíc automobilov. Po stretnutí s premiérom Robertom Ficom to uviedol jej odchádzajúci generálny riaditeľ Jean Mouro.

19.10.2009 13:05
Závod PSA v Trnave Foto:
Závod PSA v Trnave
debata

Podľa neho je to o trochu viac, ako bolo pôvodne plánované. Mouro sa zatiaľ nechce vyjadriť k avizovanej výrobe moderných malých áut s nízkou spotrebou. „Je príliš skoro urobiť nejaké vyhlásenie,“ povedal. Nový šéf trnavskej automobilky Luciano Biondo svoje plány na tomto poste zatiaľ nekonkretizoval.

Koncom septembra sa predseda vlády stretol aj s prezidentom koncernu PSA Philippe Varinom. Ten ho oboznámil s tým, že spája budúcnosť trnavskej automobilky s výrobou moderných malých áut s nízkou spotrebou.

„Pokiaľ ide o výkonnosť závodu a jeho zameranie na výrobu vozidiel s nízkou spotrebou, som veľmi optimistický, čo sa týka budúcnosti závodu a dohodli sme sa, že sa opäť stretneme, hneď ako budeme mať hotové spoločné projekty, čo určite nebude príliš ďaleko,“ povedal. Premiér Fico doplnil, že slovenská vláda je pripravená projekty v automobilovom priemysle podporovať.

Generálneho riaditeľa trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia Jeana Moura vystrieda vo funkcii od 1. novembra tohto roku Luciano Biondo, ktorý riadil dva roky prevádzku montáže vo francúzskom závode PSA Peugeot Citroën v Mulhouse. Podľa informácií zverejnených spoločnosťou bude po vyše dvoch rokoch vo vedení trnavskej automobilky Jean Mouro naďalej pôsobiť v rámci skupiny PSA.

Automobilka v Trnave je technologicky najmodernejšou v skupine PSA Peugeot Citroën. Investícia do nábehu výroby, ktorú francúzsky koncern oznámil v januári 2003, dosiahla 700 mil. eur. V júni 2006 automobilka rozbehla výrobu modelu Peugeot 207. Aktuálne od júna tohto roku v dvoch pracovných zmenách produkuje okolo 900 automobilov denne. Vlani opustilo výrobné pásy trnavskej automobilky viac ako 186 000 vozidiel, čo je o 5 % viac, ako v roku 2007. V prvom štvrťroku tohto roka uviedla automobilka na trh novinku Citroën C3 Picasso, ktorý sa vyrába výhradne na Slovensku. Investície do spustenia jeho výroby dosiahli ďalších 100 mil. eur.

debata chyba