Čo mesiac do volieb, to nová otvorená diaľnica

Strihanie pások na nových diaľniciach sa takmer osem mesiacov pred voľbami naplno rozbehne. Do júna 2010 chce vláda s Národnou diaľničnou spoločnosťou otvoriť pre vodičov osem úsekov diaľnic či rýchlostných ciest v regiónoch. Do leta tak pribudne viac ako 50 kilometrov nových kvalitných ciest.

22.10.2009 13:35
Diaľnica Foto:
Ilustračné foto
debata

Prvý raz sa bude páska strihať už v polovici novembra – na Orave sa otvorí obchvat mesta Trstená. Končiť sa bude zrejme strihaním pások na diaľnici na východnom Slovensku pred Prešovom.

Rezort dopravy to sľubuje v najnovšej správe o plnení diaľničného programu. Odpočet stavania diaľnic musí minister Vážny predložiť do vlády každý rok do konca októbra. Ešte do konca tohto roka budú vodiči jazdiť aj po dlho očakávanej ceste pri Žiari nad Hronom, ktorá mala byť už dva roky hotová. „Prvá etapa cesty zo Žarnovice po Šášovské Podhradie bude slávnostne otvorená 19. novembra,“ spresnil Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti. Do konca roka stihne vláda vodičom odovzdať aj poslednú chýbajúcu časť podtatranskej diaľnice pri Mengusovciach, ktorá mešká vyše pol roka.

V prvej polovici budúceho roka by malo strihanie pások pokračovať. Minister Vážny sľubuje do júna, teda do termínu volieb, ešte prestrihnúť pásky na piatich diaľničných stavbách. Ministri a diaľničiari sa tak zídu pri Považskej Bystrici. Ide o diaľnicu, ktorú sľúbila predchádzajúca vláda investorom z automobilky Kia do roku 2006.

Podobne sa doprava zlepší medzi Levočou a Prešovom. S oneskorením, ale predsa bude doriešený aj diaľničný obchvat mesta Svidník. Presadzoval ho najmä minister dopravy predchádzajúcej vlády Pavol Prokopovič, ktorý z regiónu pochádza.

Ficova vláda dala niekoľko sľubov o stavaní diaľnic do roku 2010. V programovom vyhlásení sľúbila národu 100 kilometrov diaľnic. Následne v roku 2007 prijala nový program, ktorý počítal s 250 kilometrami nových diaľnic do roku 2010. A najznámejší je výrok premiéra Roberta Fica o diaľnici z Bratislavy do Košíc do roku 2010.

Program počítal najmä s dokončením väčšiny súkromných diaľnic v dĺžke 120 kilometrov stavaných cez PPP projekty. Obe sa však len začínajú stavať. R1 už oficiálne od septembra a D1 len v príprave, lebo nie je doriešené financovanie. Väčšina stavieb, ktoré sa mali začať stavať, mešká jeden až deväť mesiacov. A mešká sa aj s odovzdávaním nových úsekov približne o pol roka.

debata chyba