Regionálne trate sa dočkajú dvojposchodových vlakov

Po modernizáciách a nákupoch nových vlakov pre diaľkovú a medzinárodnú dopravu príde rad aj na miestne lokálky v regiónoch Slovenska.

07.12.2009 09:03
Poschodový vlak Foto:
Regionálnym tratiam pribudne postupne 32 nových vlakov.
debata

V lete budúceho roka začne premávať po koľajniciach v okolí Žiliny a Trenčína prvá súprava pohodlného elektrického vlaku. Pôjde pritom o dvojposchodové vagóny.

„Prvý vlak začne jazdiť v júni budúceho roka, spolu ich pribudne desať,“ povedal Milan Chúpek, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko. Ľuďom, ktorí železnicou dochádzajú do škôl či práce, by sa tak malo skvalitniť každodenné cestovanie.

Železničná spoločnosť Slovensko regionálnym tratiam nakúpi 32 nových vlakov. „V tomto roku sme vypísali tri verejné súťaže na obstaranie súprav,“ doplnil Chúpek. Na regionálne trate sa budú vlaky postupne spúšťať až do roku 2013 a ľuďom by mali priniesť viac ako 7 tisíc miest na sedenie. Zaplatia sa z európskych fondov, v tomto roku na ne pôjde spolu 18,7 milióna eur (563 miliónov Sk).

Prvých desať moderných vlakov si budú môcť vyskúšať najskôr cestujúci na tratiach okolo Žiliny a Trenčína, ako aj v Liptovskom Mikuláši a Čadci. Neskôr začnú jazdiť aj v okolí Košíc, Popradu a Prešova. Ďalších dvanásť motorových vlakov bude premávať na južnom Slovensku z Nových Zámkov do Nitry, ale aj v Prievidzi, Humennom a Prešove.

Posledná desiatka nových súprav, tiež poschodových typu Push Pull, bude premávať z Nových Zámkov cez Bratislavu do Kútov a z Leopoldova do Bratislavy. Kvalitnejšie cestovanie tak čaká na ľudí takmer vo všetkých krajoch Slovenska s výnimkou Banskobystrického, kam sa nové vlaky zatiaľ nedostanú. V SR sa denne vypraví takmer 1 700 vlakov, z toho je asi 1 400 osobných. Priemerný vek mnohých vagónov dosahuje dvadsaťpäť až tridsať rokov.

Skvalitnením a lepšou kultúrou cestovania sa Železničná spoločnosť snaží prilákať viac ľudí do vlakov. Chce tak zvrátiť trend poklesu počtu cestujúcich. Z vagónov sa vytráca čoraz viac ľudí a železničná spoločnosť podľa agentúry SITA odhaduje, že v tomto roku príde približne o 5 percent cestujúcich. Znamenalo by to o 2 milióny menej ľudí vo vlakoch. Namiesto minuloročných 47 miliónov prepravených cestujúcich by tak v tomto roku využilo železničnú dopravu iba 45 miliónov.

debata chyba