Zamestnávatelia chcú nižšie odvody. Štát by prišiel o 1,5 miliardy

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) navrhuje znížiť postupne do roku 2014 odvodové zaťaženie na Slovensku zo súčasných 35,2 percenta na 25 percenta z hrubej mzdy zamestnanca. Informoval o tom prezident AZZZ Tomáš Malatinský.

21.01.2010 11:23
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Malatinský upozornil, Slovensko má v súčasnosti jedno z najvyšších odvodových zaťažení spomedzi členských krajín EÚ.

Zníženie odvodového zaťaženia na 25 percenta hrubej mzdy by v roku 2014 podľa zamestnávateľov spôsobilo výpadok príjmov štátu okolo 1,5 miliardy eur. AZZZ však počíta s tým, že nižšie odvody pritiahnu na Slovensko nových zahraničných investorov, ako aj zvýšia ekonomickú aktivitu podnikateľov už v súčasnosti pôsobiacich na Slovensku.

„Toto riešenie, samozrejme, vyžaduje určitý predpoklad kvality ekonomiky, vo veľmi krízovom období sa možno to zníženie nepodarí celkom tak dosiahnuť,“ povedal Malatinský.

Priestor na zníženie odvodov vidia zamestnávatelia v prebytkových fondoch Sociálnej poisťovne, medzi ktoré patria všetky fondy poisťovne s výnimkou starobného dôchodkového fondu. Okrem vyššej ekonomickej aktivity domácich aj zahraničných investorov na Slovensku by pokles odvodového zaťaženia podľa AZZZ znížil rozsah nelegálneho zamestnávania a vytvoril nové pracovné miesta.

Podľa prepočtov zamestnávateľov by príjmy štátu, vyvolané efektom zníženia odvodov, prevýšili výpadky spôsobené znížením odvodového zaťaženia. Počas piatich rokov postupného znižovania odvodových sadzieb by štát podľa zamestnávateľov skončil s pozitívnym kumulatívnym prebytkom v sume 339 mil. eur.

Do úvahy pritom AZZZ vzalo vyššie príjmy štátu vďaka zlegálneniu „čiernej“ práce, zníženiu počtu nezamestnaných, rastu zamestnanosti, príchodu nových investorov, či vďaka vyššiemu výberu nepriamych daní ako následku zvýšenia čistých príjmov zamestnaných ľudí.

Ako uviedol Malatinský, témou znižovania odvodov sa bude zaoberať programový snem AZZZ, ktorý sa uskutoční budúci mesiac. Svoj návrh na zníženie odvodov chcú zamestnávatelia predstaviť všetkým relevantným politickým stranám. „Radi by sme boli, aby v niektorých volebných programoch sa tieto naše témy ocitli a najradšej by sme boli, aby čo najviac sa to ocitlo v programovom vyhlásení novej vlády,“ zdôraznil šéf AZZZ.

debata chyba