Fico opäť rokuje o mýte. Aj s ČESMAD-om, s úniou dopravcov nie

Na druhom rokovaní premiéra Roberta Fica o elektronickom výbere mýta sa opäť nezúčastnia zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Premiérova hovorkyňa Silvia Glendová zdôvodnila ich nepozvanie tým, že únia ešte nie je zaregistrovaná.

28.01.2010 10:57
Mýto, kamión Foto:
Ilustračné foto
debata

Na štvrtkové stretnutie na Úrade vlády s plánovaným začiatkom pozvali zástupcov Združenia cestných dopravcov Česmad Slovakia, Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s., ako aj prevádzkovateľa mýtneho systému, spoločnosti SkyToll, a.s. Na rokovaní by sa mal zúčastniť aj minister dopravy Ľubomír Vážny.

Rokovanie o mýte zvolal premiér Fico deň potom, čo únia autodopravcov pre nespokojnosť s platením mýta na cestách prvej triedy v stredu oznámila štrajkovú pohotovosť a od 1. februára vyhlásila celoštátny štrajk. Malí a strední autodopravcovia vyzvali premiéra, aby od 1. februára zabezpečil zrušenie výberu mýta na cestách prvej triedy. Od začiatku budúceho mesiaca sa má na nich totiž opäť platiť mýto, dočasne pozastavené od 14. do 31. januára kvôli úprave mýtnych úsekov.

Únia dopravcov premiéra listom informovala o štrajku

Predseda organizačného výboru Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček odovzdal vo štvrtok ráno na Úrade vlády list pre premiéra Roberta Fica. Autodpravcovia v ňom informujú premiéra, že vstupujú do štrajkovej pohotovosti z dôvodu ochrany svojich existenčných hospodárskych a sociálnych záujmov a 1. februára aj do celoštátneho štrajku i ďalšej informačno-petičnej kampane. Svoje rozhodnutie, ktoré oznámili na stredajšej tlačovej besede, zdôvodnili tým, že premiér nesplnil verejný prísľub rokovať so zástupcami únie autodopravcov po uvoľnení ciest počas nedávnych protestov.

„Cieľom štrajku dopravcov je pozastavenie výberu mýta na cestách prvej triedy do 30. júna 2010 a do tohto času odstránenie všetkých nedostatkov v mýtnom systéme v záujme ochrany spotrebiteľov a zníženia rozsahu spoplatnenia ciest 1. triedy. Nie je reálne, aby sa do 31. januára mohli tieto nedostatky odstrániť,“ uvádza v liste premiérovi UNAS. List dopravcovia poslali na vedomie aj ministerstvu dopravy.

UNAS je do konca júna pripravená, spolu s ostatnými profesijnými združeniami a sociálnymi partnermi, prerokovať a nájsť konsenzus v nevyhnutnom rozsahu spoplatnenia paralelných ciest 1. triedy. Malo by sa tým zamedziť tranzitujúcim vozidlám nad 24 ton, alebo 12 ton, používať nespoplatnené cesty, a to osadením dopravných značiek zakazujúcich vjazd tranzitu. Dopravcovia tvrdia, že súčasný niekoľkokrát menený rozsah spoplatnenia ciest 1. triedy je likvidačný pre väčšinu domácich dopravcov.

V liste ministrovi dopravy únia uviedla, že podmienkou pre pozastavenie štrajku je pozastavenie výberu mýta na cestách prvej triedy do 30. júna a do tohto času odstránenie všetkých nedostatkov v mýtnom systéme, alebo okamžité zníženie rozsahu spoplatnenia ciest 1. triedy na 333,4 kilometra. UNAS je ochotná rokovať s ministrom dopravy v prípade akceptácie jej rozhodujúcej požiadavky aj do konca tohto týždňa

debata chyba