Banku žralokov J&T preverí česká i americká centrálna banka

Česká národná banka vykonáva v tomto roku kontrolu v J&T Banke, podobne ako vlani. Bankou sa chystá zaoberať aj americká centrálna banka (Fed), napísal český týždenník Respekt.

01.02.2010 07:58 , aktualizované: 14:12
Doláre Foto:
Doláre
debata

Vlani ČNB preverovala J&T Banku preto, lebo požičala firmám v rámci svojej vlastnej skupiny o šesť miliárd českých korún viac, než povoľoval zákon. Dôvody opakovanej kontroly banka nechce konkretizovať.

Okrem vyjasnenia finančných väzieb v rámci skupiny musela v minulosti J&T Group splniť aj ďalšie požiadavky ČNB. Na to potrebovala zohnať miliardy korún. Preto bola donútená predať časť podielov v dvadsiatke svojich najvýnosnejších firiem, v ktorých tak prišla o väčšinový podiel, uviedol Respekt.

S tým však nesúhlasí riaditeľ marketingu skupiny J&T Petr Málek. „Obvinenie, že J&T Banka porušila zákon tým, že prekročila limity stanovené pre poskytovanie úverov prepojeným osobám, je nepravdivé. ČNB nikdy nevydala rozhodnutie, v ktorom by uviedla, že J&T Banka prekročila limity stanovené pre poskytovanie úverov prepojeným osobám,“ uviedol.

Po týchto operáciách vznikol Energetický a průmyslový holding (EPH), v ktorom má J&T 40 percent, rovnako ako skupina PPF podnikateľa Petra Kellnera. Zostávajúcich 20 percent má v rukách bývalý partner J&T Daniel Křetínský. Ten týždenníku potvrdil, že skupina J&T od neho a od PPF takto získala spolu 13 miliárd korún.

Záujem ČNB o operácie skupiny podľa Respektu vzbudila aj kúpa elektrárne Opatovice, akcií v Pražskej teplárenskej, Energotransu, či nemeckej ťažobnej firmy Mibrag, ktorú skupina kúpila spolu s energetickou spoločnosťou ČEZ. Cena všetkých týchto investícií predstavuje takmer 30 miliárd korún, na ktoré musela skupina zohnať zdroje. Hovorca skupiny J&T v Českej republike Petr Málek potvrdil, že J&T Banka sa na prípravách financovania podieľala, samotný úver však vraj neposkytla.

Americký Fed sa podľa informácií Respektu zaujíma o aktivity banky preto, lebo jednou z jej kreditných kariet bola zaplatená kúpa bližšie nešpecifikovanej nehnuteľnosti v Kalifornii. V karibskom Barbadose navyše funguje J&T Bank & Trust Corporation, v ktorej majú vklady aj občania USA. Konkrétne stanovisko sa od Fedu nepodarilo získať, napísal týždenník.

Vlani sa o aktivity banky zaujímala aj britská vyšetrovacia komisia v súvislosti s rozsiahlou korupciou na ostrovoch v Karibiku. Briti podozrievajú spoločnosť Arling Anstalt, že dávala úplatky tamojšiemu premiérovi. Jeho vláda prenajala v roku 2006 takmer zadarmo na 99 rokov 300 hektárov pozemkov na súostroví Turks a Caicos slovenskému miliardárovi Máriovi Hoffmannovi.

J&T na týchto pozemkoch plánovala postaviť luxusný hotel za 600 miliónov dolárov. Premiér karibských ostrovov podľa týždenníku dostal o rok neskôr od pražskej pobočky J&T Banky pôžičku vo výške šesť miliónov dolárov Briti premiéra zbavili funkcie a dosadili na ostrovy vlastného guvernéra a sudcu. Vyšetrovacia komisia označila pôžičku ako úplatok.

Respekt uvádza, že konateľom spoločnosti Arling Anstalt je Markus Hasler z Lichtenštajnska, ktorý je podpísaný pod zmluvou o prenájme toskánskej vily, kde šéf českej ODS vlani strávil dovolenku. Zverejnenie fotografií z pobytu Topolánka, ale aj podpredsedu ČSSD Milana Urbana, šéfa ČEZ-u Martina Romana a ďalších vplyvných podnikateľov a lobistov v Taliansku umožnilo médiám špekulovať, prečo sa tam stretli, čo tam riešili a nakoľko sú politici lobistami ovplyvňovaní.

Aj v takzvanej toskánskej kauze figurovala J&T, jej manažér Ondřej Popelka sprostredkoval predaj vily Haslerovej spoločnosti Raben Anstalt.

debata chyba