Rovná daň je výhodná. Vyhovuje Ficovi i Jahnátkovi

Rovnú daň, ktorú na Slovensku zaviedla ešte predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu, chce kabinet Robert Fica zachovať aj naďalej.

11.03.2010 13:48
hypotéka, peňaženka, bývanie, úver, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako uviedol po štvrtkovom rokovaní s predstaviteľmi Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, vláda sa zatiaľ bráni a nechce ísť od systému rovnej dane. „Chceme zachovať jednotnú daň, ktorá je určitým lákadlom pre zahraničných investorov,“ povedal Jahnátek.

Hrubý domáci produkt bude totiž podľa Jahnátka minimálne do roku 2020 závisieť od príchodu nových investorov a Slovensko si musí udržať daňovú politiku, ktorá bude pre investorov atraktívna.

Deklaráciu premiéra Robert Fica o tom, že súčasný daňový systém je dobrý pre ďalší rozvoj ekonomiky, hodnotí predseda SOPK Peter Mihók ako pozitívny výsledok rokovania.

„V tejto chvíli nie je žiadna predstava, že by mali existovať nejaké výrazné zásahy,“ odpovedal na otázku, či chce strana Smer-SD zachovať rovnú daň, po skončení rokovania riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Branislav Ondruš.
„Zo strany premiéra zaznelo jednoznačné ubezpečenie, že v prvom rade naším cieľom je zvýšiť efektívnosť celého daňového systému,“ konštatoval Ondruš.

Jednou z tém spoločného rokovania bola aj otázka kvality podnikateľského prostredia. Podľa ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka je jednou z ciest ako ho zlepšiť napríklad zlepšenie vymožiteľnosti práva či zefektívnenie činnosti rozhodcovských sú­dov.

„Pokiaľ by sme našli efektívne fungovanie rozhodcovských súdov, mohli by sme výrazným spôsobom prispieť nielen k vyriešeniu sporov, ale aj k zlepšeniu podnikateľského prostredia,“ povedal Jahnátek. Takýto prístup ocenil aj predseda SOPK Peter Mihók.

debata chyba