Štát už zaplatil za mýto 17,4 milióna eur

Štát platí za mýto firme SkyToll napriek chaosu na začiatku roka a napriek vážnym výhradám Bruselu, že spoločnosť sa na mýte obohacuje aj navyše.

19.04.2010 10:31
Mýto - registračné miesto Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Národná diaľničná spoločnosť na účet SkyTollu už poslala 17,4 milióna eur (vyše pol miliardy korún). Je to viac, ako určuje zmluva.

„V zmysle platného harmonogramu boli zatiaľ uhradené dve faktúry vo výške 8,7 milióna eur,“ uviedol pre Pravdu Marcel Jánošík, hovorca diaľničnej spoločnosti. Potvrdil, že ide o splátku za január a rovnaká suma bola poslaná aj za február. Čoskoro by mala pribudnúť aj rovnaká platba za marec.

SkyToll odmietol uviesť, koľko už od štátu dostal. Potvrdil, že platby prebiehajú podľa zmluvy. Tá hovorí, že diaľničná spoločnosť bude mýtnej firme posielať mesačne jednu dvanástinu ročnej splátky. Podľa Igora Chomu, šéfa NDS, sa štát za rok 2010 zaviazal zaplatiť 87 miliónov eur. Mesačná splátka by teda mala byť 7,25 milióna eur.

Splátky za mýto nemôže štát znížiť napríklad za to, že až do konca februára autá za cesty prvej triedy neplatili. Štát si totiž dohodol, že bude platiť podľa počtu mýtnych transakcií – čo sú prejazdy auta okolo mýtnych bodov na začiatku každého úseku. SkyToll tak počítal všetky autá v celej sieti 2 000 kilometrov platených ciest a diaľnic od začiatku januára. Započítali sa aj prejazdy kamiónov a dodávok na cestách prvej triedy v čase do konca februára, ktoré vláda dočasne oslobodila od mýta.

Štát nemôže splátky znižovať ani za to, že v súčasnosti sa riešia vážne výhrady Európskej komisie k mýtu. Bruselu sa nepáči správanie štátu, ale aj firmy SkyToll. Mýtny firma si totiž najala inú firmu Feetpay na riešenie mýtneho cez palivové karty. Upozornil na to denník Sme. Podľa Európskej komisie nastavený spôsob platieb cez palivové karty môže viesť k dodatočnému príjmu pre SkyToll v sume až 143 miliónov eur.

SkyToll pritom získal mýtnu zákazku s tým, že za postavenie mýta so všetkým štát zaplatí 852 miliónov eur (25,7 miliardy korún). Cena bola oveľa vyššia ako odhady aj ako ponuky troch vylúčených konkurentov. Následne sa minister dopravy Ľubomír Vážny aj šéf diaľničnej spoločnosti Igor Choma niekoľkokrát vyjadrili, že firma nedostane okrem vysúťaženej sumy ani cent navyše. Ešte pred spustením mýta sa však ukázalo, že SkyToll má zarábať pomimo na prenájme OBU jednotiek do nákladných áut. A v marci samotný Brusel upozornil, že mýtna firma bude zarábať aj na palivových kartách.

19 debata chyba