Klaus: Euro prežije. Cena bude vysoká

Český prezident Václav Klaus sa domnieva, že euro a eurozóna súčasné problémy prežijú. Cena však bude podľa neho vysoká - spomaľovanie ekonomického rastu a zvyšovanie finančných transferov problémovým krajinám.

22.04.2010 08:40
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (37)

Klaus, ktorý je voči euru už dlho skeptický, to napísal v článku pre najnovšie vydanie týždenníku ekonóm. Dôvodom, prečo eurozóna ako inštitúcia neskrachuje, je podľa neho to, že do projektu eura už bolo investovaného príliš veľa politického kapitálu. Jednotná mena podľa Klausa nepriniesla efekt, aký očakávali jej stúpenci a jej udržiavanie je stále nákladnejšie.

„Do existencie spoločnej európskej meny ako tmeliaceho prvku k supernacionalite smerujúcej Európskej únie bolo nainvestované toľko politického kapitálu, že v pre mňa predstaviteľnej budúcnosti určite opustená nebude,“ napísal prezident. Domnieva sa, že cenu za udržanie eura zaplatia krajiny eurozóny, ale sprostredkovane aj ďalší Európania.

„Touto cenou – čo je na jedného človeka ťažko vyčísliteľná položka – bude dlhodobé spomalenie ekonomického rastu, ktoré bude zjavnou stratou voči nášmu potenciálu aj voči vývoju v ďalších krajinách sveta. Cenou ďalej bude – viac viditeľný – rastobjemu finančných transferov, ktoré budú musieť byť posielané do krajín eurozóny s najväčšími ekonomickými a finančnými problémami,“ uviedol.

Klaus píše, že ak má odpovedať na otázku „kedy skrachuje eurozóna?“, je potrebné aspoň pracovne definovať, ako chápe slovo „skrachuje“. Ponúkajú sa najmenej dve interpretácie tohto slova. „V jednej z nich by som povedal, že projekt eurozóny respektíve vytvorenia spoločnej európskej meny, už dávno skrachoval. Alebo – jemnejšie povedané – nepriniesol efekty, aké sa od neho očakávali,“ napísal.

Krajinám, ktoré boli ochotné vzdať sa vlastnej meny, bol podľa Klausa projekt prezentovaný ako nesporný ekonomický prínos, „tendenčné a preto kvázivedecké štúdie“ vraj sľubovali zrýchlenie ekonomického rastu, zníženie inflácie a ochranu pred nepríjemnými „vonkajšími ekonomickými poruchami“.

„Nič také, čo je jednoznačne evidentné, sa nestalo. Po vzniku eurozóny sa ekonomický rast jej členských krajín v porovnaní s predchádzajúcimi dekádami ešte ďalej spomalil,“ poznamenal český prezident.

Klaus tvrdí, že sa ďalej zväčšila medzera medzi tempom ekonomického rastu týchto krajín a ďalších významných ekonomických centier sveta, akými sú USA, Čína a krajiny juhovýchodnej Ázie. „Určite sme – Česká republika – preto neurobili žiadnu chybu, keď sme do eurozóny ešte nevstúpili. V tomto názore nie sme osamotení,“ uviedol Klaus.

37 debata chyba