Štát nešetril, manko za rok narástlo o 4,3 miliardy eur

Slovensko za minulý rok hospodárilo horšie, ako očakávalo ministerstvo financií. Schodok verejných financií dosiahol 6,77 percenta hrubého domáceho produktu a výsledok je tak oproti očakávaniu o 300 miliónov eur horší.

22.04.2010 12:29
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (59)

Podľa výsledkov, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad, štátny dlh dosiahol 4,3 miliardy eur. Oproti roku 2008 je to viac ako zdvojnásobenie ročného manka.

Minister financií Ján Počiatek tvrdí, že za zvýšenie dlhu môžu najmä mestá, obce a verejné vysoké školy, ktoré hospodárili horšie. Odborníci však upozorňujú, že problémom je správanie štátu a jednotlivých ministerstiev. Míňajú viac napriek tomu, že pod vplyvom krízy do štátnej kasy priteká menej peňazí.

Analytikov zarazila skutočnosť, že výkon ekonomiky, teda samotný HDP sa oproti očakávaniam vyvíjal lepšie, ale na výsledkoch štátu sa to nijako neprejavilo.

„Čísla sú horšie, ako sme čakali. Deficit 6,3 percenta bol totiž odhadnutý pri hlbokej recesii, ktorá mala na Slovensku dosiahnuť väčší pokles ekonomiky o 6,2 percenta. Ekonomika sa však neprepadla až tak, pokles bol len 4,7 percenta. Preto sme očakávali, že výsledok verejných financií bude nižší ako ohlasovaných 6,3 percenta,“ povedal Ján Tóth, analytik Unicredit Bank. Vláda vlani na jeseň prekopala rozpočet aj odhad deficitu a nemala snahu šetriť. Podľa Tótha to pre ľudí znamená, že šetrenie v najbližších rokoch bude bolestivejšie.

59 debata chyba