Slovensko opäť zvyšuje výkon. Ekonómovia čakajú rast nad 4 %

Slovenská ekonomika sa v úvode roka vrátila k rastu, medziročne si polepšila po prvý raz od konca roka 2008. Hrubý domáci produkt (HDP) sa v prvom kvartáli zvýšil oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o vyše štyri percentá. Vyplýva to z odhadu niektorých analytikov.

09.05.2010 10:35
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (66)

K zlepšeniu výkonu ekonomiky prispelo aj porovnanie s výsledkami, ktoré Slovensko zaznamenalo v úvode vlaňajška. Začiatkom minulého roka ekonomiku výrazne stiahla do mínusu hospodárska kríza.

Analytici v priemere predpokladajú, že HDP od januára do konca marca 2010 vzrástol medziročne o 4,2 percenta. V poslednom kvartáli minulého roka sa ekonomika prepadla o 2,6 percenta, v predchádzajúcich štvrťrokoch sa jej pre krízu darilo ešte horšie.

Štatistický úrad zverejní údaje o HDP za prvý štvrťrok v stredu. K dispozícii bude iba rýchly odhad o vývoji ekonomiky a zamestnanosti, detailnejšie údaje štatistici predstavia začiatkom júna.

Hospodárstvo sa podľa ekonómov prehupne opäť do čiernych čísel aj vďaka tomu, že údaje sa budú porovnávať s rovnakým obdobím roka 2009. Ekonomika v tom čase významne pocítila negatívne dôsledky krízy a spadla medziročne o 5,7 percenta. Kríza obmedzila objednávky mnohých podnikov, ktoré prepustili tisícky pracovníkov. Stúpla tak nezamestnanosť, spomalil sa rast platov a klesla spotreba domácností.

„Rast je ťahaný hlavne zahraničným dopytom, domáci dopyt pravdepodobne naďalej zaostáva,“ poznamenal analytik ING Bank Eduard Hagara. V ekonomike sa podľa neho zatiaľ zrejme neprejavil pozitívny príspevok takzvaných projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty), prostredníctvom ktorých sa vláda snaží urýchliť výstavbu diaľnic.

Pozitívny trend sa podľa ekonómov definitívne nenaštartoval na trhu práce. Podľa metodiky, s ktorou pracuje Štatistický úrad, sa podiel ľudí bez práce koncom vlaňajška zvýšil na 13,9 percenta. „Očakávame, že by nezamestnanosť (…) mohla ešte trošku stúpnuť,“ povedala analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Opačný vývoj nezamestnanosti v posledných mesiacoch naznačujú údaje úradov práce, ktoré však používajú pri výpočtoch odlišnú metodiku.

66 debata chyba