Tatrovka doplatila na mýto, keď ťahala pokazený autobus

Chýbajúce označenia úsekov spoplatnených mýtom spôsobujú v regiónoch problémy firmám aj obciam. Na platenú cestu prvej triedy sa nedávno nevedomky dostal aj autobus obce Jasová v okrese Nové Zámky. V priebehu cesty sa pokazil a z dediny tak poň poslali nákladné auto Tatra, aby ho odtiahlo.

20.06.2010 00:01
Mýto, kamión, OBU jednotka Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Rozčarovanie pre dedinčanov prišlo po tom, čo ich zastihla mýtna polícia a tatrovke vyrubila pokutu 1 650 eur.

„Poslali sme nákladniak, aby odtiahol autobus miestnej obce, ani sme len netušili, že ide o platený úsek,“ hovorí Ladislav Boroš, spolumajiteľ poľnohospodárskej firmy v obci Jasová.

Nákladná tatrovka v obci zvyčajne vozí obilie či repku z polí. Išlo o jej prvú a zrejme aj poslednú jazdu po mýtom zaťaženej ceste. Teraz však musí zaplatiť 1 650 eur.

Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer) síce vysokú pokutu za obchádzanie mýta znížil, ale týka sa to len tých, čo sú do mýtneho systému prihlásení. Obecný autobus ani nákladné auto však do systému zaregistrovaní neboli. Pokuta sa má platiť za prejazd cez spoplatnenú cestu prvej triedy, ktorá je pritom úzka a rozbitá.

„Išlo o jednorazovú jazdu, inak tie autá jazdia po poliach. Pre takéto udalosti, ktoré sa stanú raz do roka predsa nebudeme investovať do registrácie na mýto a OBU jednotiek, ktoré merajú prejdené vzdialenosti,“ vysvetľuje Boroš.

Pokute sa vyhol len jasovský autobus. Zachránil ho fakt, že sa pokazil a bol po platenom úseku ťahaný. Vodič obecného autobusu Marián Javorka tvrdí, že po spoplatnenej ceste šli len niekoľko desiatok metrov.

Obecný autobus jazdí zvyčajne len do okolitých dedín po školákov, prípadne vozí futbalistov či svadobčanov. Takých autobusov sú na Slovensku stovky a väčšina z nich do mýtneho systému nie je prihlásená. Z 3 500 kilometrov ciest prvej triedy na Slovensku sa mýto platí na 45 percentách.

„Ak neuspejeme so žiadosťou o odpustenie pokuty, tak to bude problém. Predsa nešlo o snahu obchádzať platenie mýta,“ dodal Boroš.

12 debata chyba