Eurokomisár odkazuje Slovensku: Neblokujte podpis obranného valu

Európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn vyzýva Slovenskú republiku, aby zastavila blokovanie podpisu rámcovej dohody o Európskom finančnom stabilizačnom mechanizme.

25.06.2010 09:11
Olli Rehn Foto:
Európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.
debata (39)

Podpis Slovenska je nevyhnutný na spustenie finančnej záchrannej siete v sume 750 mld. eur, ktorá je pre región kľúčovou časťou pri pokuse vyriešiť svoje dlhové problémy. „Základnou otázkou pre európsku integráciu je, že keď sa na niečom jednomyseľne dohodneme, budeme to dodržiavať. Preto predpokladám, že Slovensko náležite, čim skôr, tým lepšie, podpíše rámcovú dohodu,“ povedal Rehn v rozhovore pre agentúru Reuters.

Ten ďalej dodal, že existujú kontakty medzi politickými lídrami na Slovensku a v Európe a predpokladá, že táto politická správa nájde v Bratislave pochopenie. Slovensko, ktoré má k programu v celkovej sume 750 miliárd eur prispieť približne 4,5 miliardy eur, odložilo podpis svojej účasti v dôsledku výmeny vlády.

Odchádzajúca ľavicová vláda program stability podporuje a je za účasť Slovenska, ale stredopravicové strany formujúce novú vládu plán nekomentovali a predchádzajúci balíček pomoci pre Grécko odmietali. Nie je teda isté, či budú záväzok odchádzajúcej vlády rešpektovať.

39 debata chyba